Wykonanie
Czas przygotowania: ok 1hSkładniki:- 180g
masła- szklanka
cukru- 0,5 szklanki
śmietany 18%- 3
jajka- 1,5 szklanki
mąki pszennej- około 200g
suszonej żurawiny-
cukier puder do posypania1. Miękkie
masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę.2. Dodaj
jajka i
śmietanę, a gdy masa znów będzie jednolita -
mąkę i
proszek do pieczenia.3.
Żurawiny namocz w gorącej wodzie, odsącz i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.4. Przełóż ciasto do formy.
5. Piecz około 45 min w temperaturze 180 oC.
6. Upieczoną i przestudzoną babkę odwróć do góry dnem i wyjmij z formy, posyp
cukrem pudrem.
Jakby to powiedzieć... To moje pierwsze własne ciasto. Zakalec jak się patrzy - to
wina mierzenia na szklanki. Od teraz wszystko
będę ważyć na wadze . M
mówi że mimo to jest bardzo dobre, ale w
sumie to co ma powiedzieć? :DPoważnie mówiąc, moim zdaniem ciasto jest całkiem niezłe. Niedługo zrobię jeszcze raz i napiszę czy w końcu mi wyszło ;)