ßßß
2 białe i 2 fioletowe cebule średniej wielkości (dobrze jest wybrać bardziej płaskie)0,5 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być z puszki)1 łyżka masła1 łyżka posiekanej zieleniny np rozmaryn, pietruszka, koperek1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskichsól, pieprz100 gram wędzonego boczkuCebule obrać, wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować około 7 minut, (uwaga! najpierw białe, potem fioletowe). Następnie wyjąc łyżką cedzakową, przelać ziemną wodą, osączyć.W każdej cebuli delikatnie wydrążyć warstwy wewnętrzne zostawiając 2-3 zewnętrzne.Wydrążone środki cebul, fasolę, zieleninę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony w cienkie paseczki boczek, wymieszać. Masą wypełniać cebulowe miseczki.Ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypać orzechami i wiórkami masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać około 25 minut