Wykonanie
Niezwykły i ciekawy smak farszu w dość fajnie wyglądającej przystawce :)

2 białe i 2 fioletowe
cebule średniej wielkości (dobrze jest wybrać bardziej płaskie)0,5 szklanki ugotowanej
białej fasoli (może być z puszki)1 łyżka
masła1 łyżka posiekanej
zieleniny np
rozmaryn,
pietruszka,
koperek1 łyżka posiekanych drobno
orzechów włoskichsól,
pieprz100 gram
wędzonego boczkuCebule obrać, wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować około 7 minut, (uwaga! najpierw białe,
potem fioletowe). Następnie wyjąc łyżką cedzakową, przelać ziemną
wodą, osączyć.W każdej
cebuli delikatnie wydrążyć warstwy wewnętrzne zostawiając 2-3 zewnętrzne.Wydrążone środki
cebul,
fasolę,
zieleninę zmiksować, doprawić
solą i
pieprzem, dodać pokrojony w cienkie paseczki
boczek, wymieszać. Masą wypełniać
cebulowe miseczki.Ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypać
orzechami i wiórkami
masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać około 25 minut