Wykonanie

Nie wiem jak Wam, ale mi
bób kojarzy się z dzieciństwem.Do dzisiaj pamiętam jego smak i zapach z tamtych lat.Ponieważ sezon na
bób trwa teraz w najlepsze,postanowiłam to wykorzystać i odtworzyć zapamiętany smak dzieciństwaPotrzebujemy:300 g świeżego
bobu100 g
wędzonego boczku2 łyżki
masłapęczek
pietruszkiłyżka suszonego
lubczykusól i
pieprzPrzygotowanie:Umyty
bób gotujemy w osolonej wodzie z łyżką
masła i
lubczykiem.Kiedy
bób zaczyna być miękki dodajemy posiekaną
pietruszkę.Jeszcze przez chwilę gotujemy.W tym czasie na rozgrzane
masło wrzucamy pokrojony w drobne słupki
boczek i smażymy, aż się zarumieni.Odcedzamy
bób i wrzucamy go do rondelka z
boczkiem.Doprawiamy
pieprzem do smaku i wszystko razem podsmażamy, delikatnie mieszając.
Bób jest bardzo smaczny, dodatkowo jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza spore ilości
białka, a także błonnik,
sole mineralneoraz witaminy.Podaję go w łupinkach, tak jak wcześniej podawała go moja mama




Brak powiązanych wpisów.