ßßß
Nie wiem jak Wam, ale mi bób kojarzy się z dzieciństwem.Do dzisiaj pamiętam jego smak i zapach z tamtych lat.Ponieważ sezon na bób trwa teraz w najlepsze,postanowiłam to wykorzystać i odtworzyć zapamiętany smak dzieciństwaPotrzebujemy:300 g świeżego bobu100 g wędzonego boczku2 łyżki masłapęczek pietruszkiłyżka suszonego lubczykusól i pieprzPrzygotowanie:Umyty bób gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła i lubczykiem.Kiedy bób zaczyna być miękki dodajemy posiekaną pietruszkę.Jeszcze przez chwilę gotujemy.W tym czasie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojony w drobne słupki boczek i smażymy, aż się zarumieni.Odcedzamy bób i wrzucamy go do rondelka z boczkiem.Doprawiamy pieprzem do smaku i wszystko razem podsmażamy, delikatnie mieszając.Bób jest bardzo smaczny, dodatkowo jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza spore ilości białka, a także błonnik, sole mineralneoraz witaminy.Podaję go w łupinkach, tak jak wcześniej podawała go moja mama


Brak powiązanych wpisów.