Wykonanie
Czkmeruli to danie kuchni gruzińskiej. Proste, z niewielu składników, które zazwyczaj mamy w domu, ale niezwykle smaczne i aromatyczne. Idealne dla wielbicieli
czosnku, choć jego ilość można oczywiście dostawiając do własnego gustu. Przepis od Elki z cincin.cc.
kurczak - najlepiej płaskie części, ja użyłam górnej części udek (4 sztuki), bez pałek, ale można tez użyć ćwiartek. Lepiej wybierać mniejsze sztuki .2 łyżki
masła klarowanego150 ml gęstej
śmietany 12 %kilka ząbków
czosnku2 czubate łyżki siekanego
koperku2 czubate łyżki siekanej
pietruszki- ja dodałam także 1/2 łyżeczki świeżego
rozmarynusól i pierz do smaku1. Klarujemy
masło, tzn. rozpuszczamy je na jak najmniejszym ogniu w rondelku o grubym dnie. Zestawiamy z ognia i zbieramy biały osad z wierzchu. Dzięki temu
masło nie będzie się paliło podczas dalszego smażenia.2.
Kurczaka natrzeć
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Smażyć na patelni (na takiej, to której potrawy nie przywierają)
kurczaka, najpierw stroną ze skóra do dołu. Kiedy będzie mocno rumiany, odwracamy
kurczaka na drugą stronę, smażymy, aż będzie gotowy. (w ocenie pomaga wbicie
ostrego noża w
mięso. Jeśli wycieka sok,
mięso jest nie gotowe. Jeśli nie -
mięso jest usmażone. Dodajemy posiekany
czosnek.3. Wlewamy na patelnię
śmietanę wymieszaną z
koperkiem i
pietruszką oraz doprawioną do smaku
solą i pierzem. Chwilę dusimy razem całość.