Wykonanie
Masło czosnkowe to zawsze dobry pomysł na grilla, zwłaszcza do ziemniaczków. Ale i grzanki wychodzą z nim świetne. Można przygotować je sobie dzień czy dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Poza tym łatwo je przyrządzić również w warunkach
polowych, co dla mnie jest bardzo dużą zaletą :)Wystarczy praska do
czosnku (choć można go też pokroić i "zmiażdżyć" nożem) i folia aluminiowa lub plastikowe pudełko po jakimś
serku.Stopień trudności: bardzo łatweSkładniki:- 200 gramów miękkiego
masła- 2 ząbki
czosnku- pół pęczka
koperku- szczypta
soliPrzygotowanie:1.
Czosnek przeciśnij przez praskę,
koperek umyj i posiekaj. Wymieszaj dokładnie z
masłem. Dopraw do smaku
solą.2. Przełóż do pudełka lub uformuj szybko rękami dowolny kształt i zawiń w folię aluminiową. Schłódź w lodówce.3. Wyciągnij jakiś czas przed podaniem, jeśli chcesz, żeby było miękkie. Możesz też pokroić je na mniejsze kawałki. Do grillowanych
ziemniaków podawanych na gorąco lepiej podać
masło bezpośrednio z lodówki, łatwiej je wtedy nakładać, zwłaszcza, jeśli na dworze jest upał.