Wykonanie
Pyszna i chrupiąca
tarta :)300 g
mąki pszennej150 gram
masła3 kopiaste łyżki
cukru pudru1 duże
jajo1-2 łyżki zimnego
mleka1 kg jabłek+cukier wg kwaskowatości jabłek+cynamon+1 płaska łyżka
kaszy mannykruszonka:1,5 szklanki
płatków owsianych (absolutnie nie błyskawicznych)60 gram
masła1/4 szklanki
brązowego cukruZ
mąki,
jaja,
cukru,
masła i
mleka zagniatamy szybko kruche ciasto, ilość dodanego zimnego
mleka zależy od tego, czy ciasto ładnie nam się poskleja, czasem wystarczy 1 łyżka. Zawijamy je w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie formę do tarty(ja akurat piekłam w tortownicy 22 cm) wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem i wyłożyć na nią ciasto (mnie zostało odrobinkę ciasta niewykorzystanego, gdyż wywałkowałam dość cienko). Ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć np.
fasolkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut (dopóki brzegi się nie przyrumienią).Jabłuszka obrać, pokroić na kawałki, poddusić z
cukrem i
cynamonem, żeby lekko sok się zredukował, wyłączyć gaz i dodać
kaszę mannę, wymieszać.
Masło roztopić, połączyć z
płatkami owsianymi i
cukrem, wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć
jabłka, posypać powstałą kruszonką i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.