Wykonanie
Nie znam chyba nikogo kto nie lubiłby
fistaszków. Sama zakochałam się w
maśle orzechowym kiedy mając 7 lat byłam w USA. Obcy ale niesamowity smak śnił mi się po nocach kiedy wróciłam do domu:) Dziś moje dzieci są wielkimi fanami tego smakołyku i jakoś nie potrafię im wytłumaczyć, że nie wyjada się go łyżka ze słoika.
Ciasteczka z
masłem orzechowym pojawiają się u nas w wielu wersjach. Dziś w wersji
śniadaniowej z dodatkiem
płatków owsianych.
SKŁADNIKI150 gram
masła orzechowego (solonego)150 gram miękkiego
masła100 gram
brązowego cukru150 gram
mąki pszennej4 kopiate łyżki
płatków owsianych2
jajkaPRZYGOTOWANIEDo miski wkładam miękkie
masło i
masło orzechowe. Miksuję do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaję
jajka,
cukier,
mąkę i mieszam do połączenia składników. Kiedy powstanie gładka masa dodaję
płatki owsiane i mieszam do połączenia się składników. Masę wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakują wyśmienicie z zimnym
mlekiem i są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.