ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana pierś z kurczaka z chrupiącą bagietką i sałatką.

Karmelizowana pierś z kurczaka z chrupiącą bagietką i sałatką.

nazwa

Wykonanie

Co potrzeba?
pierś z kurczaka
bagietka
sałata roszponka
sałata rzymska
pomidor
małe słodkie papryki
papryczka chili
zielona fasolka szparagowa
czerwona cebula
ser feta
oliwa z oliwek
cytryna
miód
Przyprawy :
tymianek
oregano
papryka słodka
papryka ostra
pieprz
sól
Do dzieła :
Mięso opłukać, rozbić delikatnie, tak aby miało taką samą grubość z każdej strony. Przyprawić pieprzem, papryką ostrą i słodką, tymiankiem i oreganem oraz odrobiną soli. (Proporcje przypraw zależą od was) Dokładnie obtoczyć w tych przyprawach. Zawinąć w folię aluminiową, a tym czasie zabrać się za robienie grzanek.
Bagietkę pokroić pod kątem. Przypiec z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. (bez tłuszczu) Następnie wyłożyć na deskę.
Mięso podsmażyć z obu stron, również na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu).
Gdy mięso jest już gotowe, polać je łyżką miodu, oraz dobrze skropić sokiem z cytryny. Przewrócić na drugą stronę, dosłownie na chwilkę i zdjąć z patelni. Pokroić w paski i ułożyć na desce.
Następnie zagotować wodę, osolić ją. Do wrzątku wrzucić garść fasoli szparagowej. Po ok 10 min wyjąć. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Sałatę rzymską przekroić na pół i jeszcze raz na pół.:) Ułożyć na desce, następnie dołożyć garść roszponki. Kilka małych papryczek oraz czerwoną cebulę pokroić w paski (ilość zależy od własnych upodobań) - dołożyć. Pomidora przekroić na ćwiartki - ułożyć na desce. Papryczkę chili pokroić pod kątem w cienkie plasterki i posypać na sałatkę ( ilość zależy od tego jak bardzo lubicie papryczkę chili). Dołożyć fasolę szparagową i pokruszony ser feta (kilka kostek sera) Całość skropić cytryna i polać oliwą z oliwek. Można doprawić małą ilością soli.
Smacznego !
Źródło:http://perfectflavours.blogspot.com/2015/02/karmelizowana-piers-z-kurczaka-z.html