ßßß Cookit - przepis na Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

nazwa

Wykonanie

Jak powszechnie wiadomo w kupowanych pasztetach jest tyle świństw, że od samego czytania składu robi się niedobrze, dlatego jestem fanką żywności jak najmniej przetworzonej i w moim domu często sama robię pasztet. Ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny :)
Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka,
10 dag wątróbki drobiowej,
3 cebule,
1 jajko,
1 łyżka majeranku,
1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
5 łyżek oleju rzepakowego,
2 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera,
por,
ziele angielskie, liść laurowy,
pieprz, sól.
Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wątróbkę dokładnie czyścimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gdy mięso wystygnie, a studzimy je w wywarze, mielimy trzykrotnie razem z ugotowaną wątróbką. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, mielimy i dodajemy do mięsa. Do pasztetu dodajemy jajko, musztardę Dijon, majeranek, pieprz i ewentualnie sól do smaku oraz 1/2 szklanki wywaru z mięsa. Wszytko dokładnie mieszamy i wkładamy do małej foremki (ja używam jednorazowych) i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 ° C przez godzinę.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/03/pasztet-wieprzowy.html