Wykonanie

Jak powszechnie wiadomo w kupowanych pasztetach jest tyle świństw, że od samego czytania składu robi się niedobrze, dlatego jestem fanką żywności jak najmniej przetworzonej i w moim domu często sama robię pasztet. Ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny :)

Składniki:80 dag
mięsa wieprzowego (
łopatka,
karkówka,10 dag
wątróbki drobiowej,3
cebule,1
jajko,1 łyżka
majeranku,1,5 łyżeczki
musztardy Dijon,5 łyżek
oleju rzepakowego,2
marchewki,2
pietruszki,kawałek
selera,
por,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
sól.
Mięso myjemy i zalewamy
wodą, dodajemy wszystkie warzywa i
przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Wątróbkę dokładnie czyścimy, zalewamy
wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gdy
mięso wystygnie, a studzimy je w wywarze, mielimy trzykrotnie razem z ugotowaną
wątróbką.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na
oleju, mielimy i dodajemy do
mięsa. Do pasztetu dodajemy
jajko,
musztardę Dijon,
majeranek,
pieprz i ewentualnie
sól do smaku oraz 1/2 szklanki
wywaru z
mięsa. Wszytko dokładnie mieszamy i wkładamy do małej foremki (ja używam jednorazowych) i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 ° C przez godzinę.
