ßßß Cookit - przepis na Oswajamy orkisz! Gulasz z ciecierzycą i gotowanym orkiszem

Oswajamy orkisz! Gulasz z ciecierzycą i gotowanym orkiszem

nazwa

Wykonanie

Pyszne, sycące danie, w sam raz na zimowe popołudnia /wieczory. By oszczędzić czasu można użyć ciecierzycy z puszki. Ja zwykle gotuję ją w szybkowarze (co znacznie skraca czas i oszczędza energię) w większej ilości, by potem mieć pod ręką. Oprócz dodania do gulaszu, można ją zużyć w zupie, dodać do makaronu albo zrobić przepyszne chrupiące grzanki (które równie dobrze mogą służyć za przekąskę, zjadanie samodzielnie).
Składniki:
3 szkl ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
2 cebule, posiekane w kostkę
3-5 marchewek, pokrojonych
1/4 kapusty białej, posiekanej drobno
200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki oliwy /masła sklarowanego
ok. 100g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
ok. 3/4 szkl wody
ugotowany orkisz (lub ulubiony chleb albo ryż /makaron, itd...)
przyprawy: kurkuma, sól morska, kmin rzymski, kolendra
Na oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek, a po chwili kurkumę, zmielony kmin rzymski i kolendrę. Chwilę razem dusiłam po czym wrzuciłam marchew, pieczarki i kapustę. Dodałam przecier pomidorowy i wodę. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dodałam ugotowaną ciecierzycę. Warzywa z ciecierzycą dusiłam jeszcze przez kolejne 30 minut.
Podałam z ugotowanym orkiszem (lub kromką razowego chleba domowego, takiego), posypane natką pietruszki.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/02/oswajamy-orkisz-gulasz-z-ciecierzyca-i.html