Wykonanie

Pyszne, sycące danie, w sam raz na zimowe popołudnia /wieczory. By oszczędzić czasu można użyć
ciecierzycy z puszki. Ja zwykle gotuję ją w szybkowarze (co znacznie skraca czas i oszczędza energię) w większej ilości, by
potem mieć pod ręką. Oprócz dodania do gulaszu, można ją zużyć w zupie, dodać do
makaronu albo zrobić przepyszne chrupiące grzanki (które równie dobrze mogą służyć za przekąskę, zjadanie samodzielnie).Składniki:3 szkl ugotowanej
ciecierzycy (lub 2 puszki)2
cebule, posiekane w kostkę3-5
marchewek, pokrojonych1/4
kapusty białej, posiekanej drobno200-300g
pieczarek, pokrojonych w kostkę2-3 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 łyżki
oliwy /masła sklarowanegook. 100g
przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)ok. 3/4 szkl
wodyugotowany orkisz (lub ulubiony
chleb albo
ryż /makaron, itd...)
przyprawy:
kurkuma,
sól morska,
kmin rzymski,
kolendraNa
oliwie zeszkliłam
cebulę, dodałam
czosnek, a po chwili
kurkumę, zmielony
kmin rzymski i
kolendrę. Chwilę razem dusiłam po czym wrzuciłam
marchew,
pieczarki i
kapustę. Dodałam
przecier pomidorowy i
wodę. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dodałam ugotowaną
ciecierzycę. Warzywa z
ciecierzycą dusiłam jeszcze przez kolejne 30 minut.Podałam z ugotowanym orkiszem (lub kromką
razowego chleba domowego, takiego), posypane
natką pietruszki.