ßßß
Pyszne, sycące danie, w sam raz na zimowe popołudnia /wieczory. By oszczędzić czasu można użyć ciecierzycy z puszki. Ja zwykle gotuję ją w szybkowarze (co znacznie skraca czas i oszczędza energię) w większej ilości, by potem mieć pod ręką. Oprócz dodania do gulaszu, można ją zużyć w zupie, dodać do makaronu albo zrobić przepyszne chrupiące grzanki (które równie dobrze mogą służyć za przekąskę, zjadanie samodzielnie).Składniki:3 szkl ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)2 cebule, posiekane w kostkę3-5 marchewek, pokrojonych1/4 kapusty białej, posiekanej drobno200-300g pieczarek, pokrojonych w kostkę2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżki oliwy /masła sklarowanegook. 100g przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)ok. 3/4 szkl wodyugotowany orkisz (lub ulubiony chleb albo ryż /makaron, itd...)przyprawy: kurkuma, sól morska, kmin rzymski, kolendraNa oliwie zeszkliłam cebulę, dodałam czosnek, a po chwili kurkumę, zmielony kmin rzymski i kolendrę. Chwilę razem dusiłam po czym wrzuciłam marchew, pieczarki i kapustę. Dodałam przecier pomidorowy i wodę. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dodałam ugotowaną ciecierzycę. Warzywa z ciecierzycą dusiłam jeszcze przez kolejne 30 minut.Podałam z ugotowanym orkiszem (lub kromką razowego chleba domowego, takiego), posypane natką pietruszki.