Wykonanie
Dzisiejsza propozycja jest ciekawym urozmaiceniem codziennych kanapek. Pomimo ogromnego uwielbienia do pasztetów
mięsnych, szczerze zakochałam się w wersji z
ciecierzycą. Wyglądem przypomina tradycyjny, smakiem skusi niejednego mięsożercę :). Mam wrażenie, że z każdym dniem dodatkowo zyskuje na smaku. Jest wilgotny, taki jak trzeba. Zapraszam do spróbowania :) Przepis pochodzi z bloga Słodkie Słone, z dodatkiem moich modyfikacji.

Składniki:- 1/2 opakowania ugotowanej do miękkości
ciecierzycy Lestello (można użyć
ciecierzycy z puszki),- 2 ugotowane
marchewki (np. z rosołu),- ok. 250 g
pieczarek,- 1
cebula,- 3
jajka,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
kurkuma,
gałka muszkatołowa,
czosnek,- sok z niecałej połowy
cytryny,- 2 łyżki
bułki tartej + do obsypania keksówki,- 1/2 szklanki
przecieru pomidorowego (mogą być
pomidory z puszki),- 3 łyżki
oleju, np.
ryżowego (może być także
oliwa z oliwek),- dodatkowo:
masło do posmarowania blachy.Jeśli mamy gotową
ciecierzycę, reszta pójdzie naprawdę sprawnie.
Cebulę podsmażamy na 1 łyżce
oleju (można ją pokroić na 4 części, by było szybciej lub posiekać drobniej), po chwili dodajemy umyte i pokrojone na plasterki
pieczarki. Pod koniec przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. W maszynce do
mielenia mięsa umieszczamy:
ciecierzycę,
pieczarki z
cebulą,
pomidory z puszki (jeśli mamy przecier, dodajemy go bez mielenia),
marchewki. Do gotowej masy dodajemy pozostały
olej (2 łyżki),
bułkę tartą, przecier (o ile wcześniej nie dodaliśmy
pomidorów). Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, świeżo startą
gałką muszkatołową,
kurkumą (1/2 łyżeczki),
czosnkiem oraz
sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy
jajka. Wszystko mieszamy. Masa będzie dość luźna, ale taka ma być. Keksówkę smarujemy
masłem, obsypujemy
bułką tartą, wkładamy masę, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. pieczemy do zbrązowienia wierzchu, czyli ok. 45-60 minut. Smacznego! :)