Wykonanie

Bardzo lubię
botwinkę i cieszę się, że już można ją dostać :) Na pierwszy ogień wykorzystałam ją w prostej zupie botwinkowej wg Pięciu Przemian. Przepis pochodzi z książki Bożeny Żak-Cyran "Jedz i żyj zgodnie z
porami roku". Polecam zarówno książkę jak i samą zupę!2l wrzątku,
liść laurowy,
tymianek (Przemiana Ognia)pęczek
młodych buraczków, 2
marchewki, 4-5
ziemniaków, 1
pietruszka,
kminek, 1 łyżka sklarowanego
masła (Przemiana Ziemi)kawałek
pora lub 1 średnia
cebula, 2-3 łyżki
płatków owsianych (Przemiana Metalu)
sól (Przemiana
Wody)
sok z cytryny, posiekane liście
botwinki, 2-3 łyżki
jogurtu (Przemiana Drzewa)Do wrzątku dodałam
liść laurowy oraz
tymianek, a następnie pokrojone w słupki warzywa z Przemiany Ziemi (można je oczywiście pokroić dowolnie),
kminek oraz sklarowane
masło.
Potem dodałam posiekaną
cebulę oraz
płatki owsiane i
sól. Gotowałam zupę przez ok. 15 minut.Następnie doprawiłam ją
sokiem z cytryny, dodałam liście
botwinki oraz 3 łyżki
jogurtu.By powstała zupa wegańska możemy zrezygnować z dodania
jogurtu, a zamiast
masła sklarowanego użyć
oliwy.