ßßß Cookit - przepis na Tarta porowa, wersja II. Z kukurydzą i pietruszką

Tarta porowa, wersja II. Z kukurydzą i pietruszką

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja tarty z porami. Tym razem nieco słodkawa, ze względu na dodatek kukurydzy i słodkiej śmietany. Na cieście orkiszowym. Bardzo dobra i dość łatwa (i szybka w przygotowaniu). Użyłam do niej całego pora, razem z ciemnozieloną częścią (pozbyłam się tylko niezbyt atrakcyjnych końcówek ;). Moje dzieci wolą jednak nieco inną konsystencję tarty, taką jak w wersji z pieczoną papryką i ziemniakami albo z kaszą jaglaną i brokułem czy też z kalafiorem .
Składniki na ciasto:
1.5 szkl mąki orkiszowej razowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
5 łyżek oleju rzepakowego
woda (w ilości takiej, by powstało elastyczne ciasto)
Składniki na farsz:
1 duży por, posiekany w półplasterki
1/3 puszki kukurydzy
3 jajka, najlepiej "0" lub "1"
2 łyżki słodkiej śmietany (niekoniecznie)
1/2 pęczka pietruszki, posiekanej
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Z podanych składników zagniotłam ciasto, rozwałkowałam je i wyłożyłam formę na tartę. Ponakłuwałam widelcem i wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W czasie gdy ciasto się podpiekało przygotowałam farsz: pora zalałam na 2-3 minuty wrzątkiem, odlałam i przełożyłam do miski. Dodałam do niego kukurydzę, pietruszkę, przyprawy, jajka oraz śmietanę. Tak przygotowany farsz wylałam na podpieczone ciasto i wstawiłam ponownie do piekarnika, tym razem na 25 minut.
Podałam z sałatką z ogórka zielonego.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/01/tarta-porowa-wersja-ii-z-kukurydza-i.html