ßßß
Kolejna wersja tarty z porami. Tym razem nieco słodkawa, ze względu na dodatek kukurydzy i słodkiej śmietany. Na cieście orkiszowym. Bardzo dobra i dość łatwa (i szybka w przygotowaniu). Użyłam do niej całego pora, razem z ciemnozieloną częścią (pozbyłam się tylko niezbyt atrakcyjnych końcówek ;). Moje dzieci wolą jednak nieco inną konsystencję tarty, taką jak w wersji z pieczoną papryką i ziemniakami albo z kaszą jaglaną i brokułem czy też z kalafiorem .Składniki na ciasto:1.5 szkl mąki orkiszowej razowej1/2 łyżeczki soli morskiej5 łyżek oleju rzepakowegowoda (w ilości takiej, by powstało elastyczne ciasto)Składniki na farsz:1 duży por, posiekany w półplasterki1/3 puszki kukurydzy3 jajka, najlepiej "0" lub "1"2 łyżki słodkiej śmietany (niekoniecznie)1/2 pęczka pietruszki, posiekanejprzyprawy: sól morska, pieprz ziołowyZ podanych składników zagniotłam ciasto, rozwałkowałam je i wyłożyłam formę na tartę. Ponakłuwałam widelcem i wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.W czasie gdy ciasto się podpiekało przygotowałam farsz: pora zalałam na 2-3 minuty wrzątkiem, odlałam i przełożyłam do miski. Dodałam do niego kukurydzę, pietruszkę, przyprawy, jajka oraz śmietanę. Tak przygotowany farsz wylałam na podpieczone ciasto i wstawiłam ponownie do piekarnika, tym razem na 25 minut.Podałam z sałatką z ogórka zielonego.