Wykonanie

Kolejna wersja tarty z
porami. Tym razem nieco słodkawa, ze względu na dodatek
kukurydzy i słodkiej
śmietany. Na cieście orkiszowym. Bardzo dobra i dość łatwa (i szybka w przygotowaniu). Użyłam do niej całego
pora, razem z ciemnozieloną częścią (pozbyłam się tylko niezbyt atrakcyjnych końcówek ;). Moje dzieci wolą jednak nieco inną konsystencję tarty, taką jak w wersji z pieczoną
papryką i
ziemniakami albo z
kaszą jaglaną i
brokułem czy też z
kalafiorem .Składniki na ciasto:1.5 szkl
mąki orkiszowej razowej1/2 łyżeczki
soli morskiej5 łyżek
oleju rzepakowegowoda (w ilości takiej, by powstało elastyczne ciasto)Składniki na farsz:1 duży
por, posiekany w półplasterki1/3 puszki
kukurydzy3
jajka, najlepiej "0" lub "1"2 łyżki słodkiej
śmietany (niekoniecznie)1/2 pęczka
pietruszki, posiekanej
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowyZ podanych składników zagniotłam ciasto, rozwałkowałam je i wyłożyłam formę na tartę. Ponakłuwałam widelcem i wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.W czasie gdy ciasto się podpiekało przygotowałam farsz:
pora zalałam na 2-3 minuty wrzątkiem, odlałam i przełożyłam do miski. Dodałam do niego
kukurydzę,
pietruszkę,
przyprawy,
jajka oraz
śmietanę. Tak przygotowany farsz wylałam na podpieczone ciasto i wstawiłam ponownie do piekarnika, tym razem na 25 minut.Podałam z
sałatką z
ogórka zielonego.