Wykonanie
![](/Data/Images/tysiacsmakow.blogspot.com\2013_slash_10_slash_tarta-porowa-na-ciescie-orkiszowym/l/105826466.jpg)
Uwielbiam
pory... W czwartek miałam dostawę świeżych ekologicznych warzyw - w tym
między innymi pięknych
porów. Postanowiłam od razu je użyć do tarty. Dawno jej nie jedliśmy, więc wszyscy się ucieszyli na taką ewentualność. No, prawie wszyscy ;) Choć, o dziwo, moja starsza córeczka tym razem zjadła z chęcią jeden kawałek, mimo iż
tarta nie zawierała ani grama
ziemniaków ;)Składniki na ciasto:1.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (użyłam tupu 2000)1/2 łyżeczki
soli morskiej5 łyżek
oliwyok. 3/4 szkl ciepłej
wody (ilość
wody zależy od rodzaju użytej
mąki)Składniki na farsz:3 spore
pory, posiekane w półplasterki3
jajka (używam od "szczęśliwych" kur ;))1 kulka
sera mozzarella, pokrojonego w plastry
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedziZaczynam od przygotowania ciasta. Łączę
mąkę z
solą, dodaję do niej
oliwę, a następnie
wodę. Zagniatam elastyczne ciasto. Rozwałkowuję i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i podpiekam ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Podczas gdy ciasto się podpieka przygotowuję farsz - siekam
pory, a następnie zalewam je na chwilę wrzątkiem. Odcedzam, dodaję
jajka oraz
przyprawy i przekładam na podpieczony spód. Na wierzchu układam plastry
sera mozzarella.Wkładam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tym razem na 25 minut.Kroję po lekkim ostudzeniu.