Wykonanie
Tym razem danie, w którym zużyłam pozostałości z poprzedniego dnia - resztki
kaszy jaglanej ugotowanej z dodatkiem
pora oraz ugotowany na parze
brokuł. Pierwszy raz użyłam w farszu
kaszy jaglanej i muszę przyznać, że był to dobry pomysł.
Tarta wyszła bardzo smaczna.Składniki na ciasto:1 szkl
mąki jęczmiennej1 szkl
mąki pszennej /orkiszowej razowej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego5-6 łyżek
oliwywoda, w takiej ilości by powstało elastyczne ciastoSkładniki na farsz:ok. 1 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej (użyłam pozostałości z poprzedniego dnia,
kasza była ugotowana z
porem)ok. 1 szkl ugotowanego na parze
brokuła, podzielonego na mniejsze kawałki3
jajka, najlepiej "0" lub "1"
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedzikawałek
sera żółtego, startego na grubych oczkachWymieszałam wszystkie składniki na ciasto, zagniotłam, rozwałkowałam i przełożyłam do formy na tartę. Ponakłówałam widelcem i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.W międzyczasie przygotowałam farsz - wymieszałam
kaszę i
brokuła, dodałam do nich
przyprawy oraz
jajka. Farsz przelałam na podpieczony spód i posypałam go
startym serem. Wstawiłam ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, tym razem na 25 minut.Podałam z surówką z
kiszonej kapusty i
marchewki.