Wykonanie

Zwykle barszczyk robimy na burakach kiszonych, ale tym razem nie miałam na to czasu. Postanowiłam więc (po raz pierwszy) wykorzystać do zupy
buraki wcześniej upieczone. Ponieważ nie przepadam za słodkimi zupami, zakwasiłam ją nieco
octem balsamicznymi i
sokiem z cytryny. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki (na 5-6 porcji):2 litry wrzątku2 duże
buraki, upieczone, starte na grubych oczkach1 duża
marchew, starta na grubych oczkach1
pietruszka, starta na grubych oczkachkawałek
selera, starty na grubych oczkach3-4
ziemniaki, pokrojone w kostkę1
cebula, drobno posiekana2 łyżki
octu balsamicznego1-2 łyżki
soku z cytryny (wg smaku)2 łyżki
kaszki kukurydzianej
przyprawy:
lubczyk,
kurkuma,
kminek (lub
kmin rzymski),
papryka wędzona,
tymianek,
sól morska,
pieprz cayenne,
ziele angielskie,
liść laurowyolej rzepakowy /lniany do podaniaDo wrzątku wrzuciłam
przyprawy,
kaszkę oraz warzywa i gotowałam na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po ugotowaniu dodałam
ocet i
sok z cytryny.Po przelaniu do miseczek (i lekkim wystudzeniu) dodałam
olej.