ßßß
Zwykle barszczyk robimy na burakach kiszonych, ale tym razem nie miałam na to czasu. Postanowiłam więc (po raz pierwszy) wykorzystać do zupy buraki wcześniej upieczone. Ponieważ nie przepadam za słodkimi zupami, zakwasiłam ją nieco octem balsamicznymi i sokiem z cytryny. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki (na 5-6 porcji):2 litry wrzątku2 duże buraki, upieczone, starte na grubych oczkach1 duża marchew, starta na grubych oczkach1 pietruszka, starta na grubych oczkachkawałek selera, starty na grubych oczkach3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę1 cebula, drobno posiekana2 łyżki octu balsamicznego1-2 łyżki soku z cytryny (wg smaku)2 łyżki kaszki kukurydzianejprzyprawy: lubczyk, kurkuma, kminek (lub kmin rzymski), papryka wędzona, tymianek, sól morska, pieprz cayenne, ziele angielskie, liść laurowyolej rzepakowy /lniany do podaniaDo wrzątku wrzuciłam przyprawy, kaszkę oraz warzywa i gotowałam na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po ugotowaniu dodałam ocet i sok z cytryny.Po przelaniu do miseczek (i lekkim wystudzeniu) dodałam olej.