ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy jaglanej i migdałów

Kotlety z kaszy jaglanej i migdałów

nazwa

Wykonanie

Dziś nieco tradycyjny posiłek - kotlet z ziemniakami i surówką. Kotlety powstały jako wspomnienie z wakacji (i w celu wykorzystania pozostałości po przygotowanym mleku migdałowym) - będąc w Wiśle w Ośrodku Orion jedliśmy podobne, inaczej doprawione, ale podstawowe składniki (kasza i migdały) były takie same. Kotlety wyszły bardzo smaczne.
Składniki (na 12-14 szt.):
1 szkl migdałów, zmielonych (użyłam pozostałości po przygotowanym rano mleku migdałowym, zrobionym według tego przepisu)
3/4 szkl kaszy jaglanej, ugotowanej w 2 szkl lekko osolonej wody
1/2 pęczka zielonej cebulki
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
szczypta pieprzu cayenne (lub innego)
bułka tarta lub mąka razowa do obtoczenia
olej do smażenia (użyłam z pestek winogron)
W misce wymieszałam ugotowaną kaszę jaglaną oraz migdały. Dodałam do nich przyprawy i cebulkę - porządnie wymieszałam, odstawiłam by masa nieco ostygła.
Następnie formowałam nie za duże kotlety, obtaczałam je w razowej mące orkiszowej (nie miałam akurat bułki tartej) i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju z pestek winogron.
Podałam z pure ziemniaczanym i surówką-prasowanką z kapusty białej i marchewki (doprawionej olejem rzepakowym, solą i pieprzem).
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/10/kotlety-z-kaszy-jaglanej-i-migdaow.html