Wykonanie
torcik na
rabarbarowym spodzie, z
truskawkami i
truskawkowym krememOto moja wariacja na temat sezonowych
owoców. Spód wzorowany jest na czeskim przepisie na kolač se švestkami, pochodzącym z mojego urodzinowego prezentu - książki "Iveta a české sladkosti" (rzecz jasna z drobnymi zmianami, a najważniejsza z nich jest taka, że zamiast
śliwek dodałem
rabarbar). Co ważne dla niektórych: ciasto nie zawiera
mąki ani
proszku do pieczenia.Wierzch natomiast to w całości pomysł własny.

Składniki na spód:

130 g
masła w temperaturze pokojowej100 g
cukru pudru4
jajka100 g zmielonych
migdałów50 g zmielonych
biszkoptów1,5 łyżeczki
kakaoszczypta
cynamonurabarbar (2-3 gałązki) na wierzch:400 g
śmietany 30% do ubijania2 opakowania
śmietan-fixu250 g
serka mascarpone (1 opakowanie)3 łyżki
cukru pudruok. szklanka zmiksowanych
truskawekłyżeczka
białego cukru (opcjonalnie)kilkanaście ładnych
truskawekCiasto:
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno:
żółtka, zmielone
migdały [jeśli są w skórce, należy zalać je wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać i zmielić w blenderze],
kakao,
cynamon i zmielone
biszkopty. Miksować.Z
białek ubić pianę, a następnie wmieszać ją delikatnie do ciasta (pierwszą łyżkę
białek można wmieszać mikserem na najniższych obrotach, aby ciasto stało się bardziej wilgotne, pozostałe lepiej jest mieszać łyżką).Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę
rabarbar [przed ułożeniem na cieście, można obtoczyć
rabarbar w niewielkiej ilości
cukru].Piec w 180 o C przez ok. 30-35 min. (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Masa na wierzch:
Śmietanę ubić z dodatkiem
śmietan-fixu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz dwiema łyżkami
cukru pudru.
Serek mascarpone połączyć z łyżką
cukru pudru i szklanką zmiksowanych
truskawek [do
truskawek można dodać łyżeczkę
cukru]. Do masy
truskawkowo-
mascarpone dodać
bitą śmietanę i wymieszać powoli łyżką. Część masy (ok. 3/4) wyłożyć na przestudzone ciasto, ułożyć na wierzchu całe
truskawki. Pozostałą masą przyozdobić ciasto dookoła.Schłodzić w lodówce.

