ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: brokuł na tarcie

na oko, na język: brokuł na tarcie

nazwa

Wykonanie

[Tarta była już prezentowana na blogu . Tym razem przepis na tartę bezmięsną, której głównym bohaterem jest brokuł.]
tarta brokułowa
Składniki :
Ciasto :
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Farsz :
1 brokuł
liście szpinaku
1 cebula średniej wielkości
papryka czerwona
2 łyżki masła
1 jajko
ok. 150 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
1 kula mozzarelli
parę plastrów dowolnego sera pleśniowego
sól, pieprz
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać pokrojone w kawałki masło i wymieszać nożem, siekając masło na drobniejsze kawałki. Wbić do tego jajko i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę wody, ale powinno zagnieść się i bez tego. Schować ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, włożyć do formy (najlepiej nawijając na wałek, pamiętając, by między wałkiem a ciastem znalazła się folia), wyrównać brzegi, odcinając nadmiar ciasta i doklejając tam, gdzie go brakuje. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. podpiec w 180 o C przez 10-12 min.
Brokuł podgotować przez parę minut w osolonej wodzie (nie powinien jednak być za miękki).
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć przez chwilę. Wyłożyć warzywa z patelni na podpieczony wcześniej spód tarty. Śmietanę wymieszać z jajkiem, startą na tarce mozzarellą oraz solą i pieprzem (należy dość mocno posolić - ok. łyżeczki lub więcej; można też dosolić na talerzu). Zalać mieszanką tartę.
Różyczki brokuła pokroić na połówki i ćwiartki, a następnie ułożyć na tarcie, wciskając je w zalewę. W kilku miejscach położyć na brokuła po plastrze sera pleśniowego, przyozdobić liśćmi szpinaku.
Piec przez 40-50 min. (do ścięcia się masy) w 180 o C.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/01/broku-na-tarcie.html