Wykonanie
[
Tarta była już prezentowana na blogu . Tym razem przepis na tartę bezmięsną, której głównym bohaterem jest
brokuł.]
tarta brokułowa

Składniki :Ciasto :250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli125 g zimnego
masła1
jajko2 łyżki zimnej
wody (opcjonalnie)Farsz :1
brokułliście
szpinaku1
cebula średniej wielkości
papryka czerwona2 łyżki
masła1
jajkook. 150 ml
śmietany 12% lub
jogurtu naturalnego1 kula
mozzarelliparę plastrów dowolnego
sera pleśniowegosól,
pieprzMąkę przesiać, wymieszać z
solą, dodać pokrojone w kawałki
masło i wymieszać nożem, siekając
masło na drobniejsze kawałki. Wbić do tego
jajko i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę
wody, ale powinno zagnieść się i bez tego. Schować ciasto do lodówki na ok. 1 godzinęPo tym czasie ciasto cienko rozwałkować, włożyć do formy (najlepiej nawijając na wałek, pamiętając, by
między wałkiem a
ciastem znalazła się folia), wyrównać brzegi, odcinając nadmiar ciasta i doklejając tam, gdzie go brakuje. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. podpiec w 180 o C przez 10-12 min.
Brokuł podgotować przez parę minut w osolonej wodzie (nie powinien jednak być za miękki).
Cebulkę posiekać i zeszklić na
maśle, dodać pokrojoną w kostkę
paprykę, podsmażyć przez chwilę. Wyłożyć warzywa z patelni na podpieczony wcześniej spód tarty.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem, startą na tarce
mozzarellą oraz
solą i
pieprzem (należy dość mocno posolić - ok. łyżeczki lub więcej; można też dosolić na talerzu). Zalać mieszanką tartę.Różyczki
brokuła pokroić na połówki i ćwiartki, a następnie ułożyć na tarcie, wciskając je w zalewę. W kilku miejscach położyć na
brokuła po plastrze
sera pleśniowego, przyozdobić liśćmi
szpinaku.Piec przez 40-50 min. (do ścięcia się masy) w 180 o C.