Wykonanie
chleb (ps. xlebъ)

składniki:500 g
mąki pszennej150 g
mąki żytniejok. 2 łyżek
cukru (może być mniej)1 łyżka
soli1,5 szklanki
wody2 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek1 torebka
drożdży suszonych lub 25 g zwykłychdodatki (opcjonalnie):
lubczyk,
rodzynki,
słonecznik,
orzechy itp., itd.
Drożdże (o ile nie korzystamy z suszonych) rozkruszyć, zalać odrobiną
mleka lub
wody (3-4 łyżki), dodać pół łyżeczki
cukru, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej kilka minut.
Mąkę pszenną i żytnią przesiać do miski. Dodać
cukier (jeśli dodawaliśmy trochę do
drożdży, można tu dać odpowiednio mniej) i
sól. Wymieszać. Następnie wrzucić wszystkie pozostałe składniki (w tym
drożdże). Należy pamiętać o tym, by podobnie jak w przypadku
cukru, dodać mniej
wody, jeśli
drożdże były rozrabiane na wodzie, tudzież
mleku.Wymiesić ciasto (jeśli posiadamy mikser z mieszadłami hakowymi ;), to można go użyć, jeśli zaś miksera brak, do użycia pozostaje łyżka - polecam drewnianą, lub własna ręka). Ciasto powinno być na tyle gęste, by się nie rozpływać (tak, by dało się z niego
potem uformować bochen). Jeśli ciasto jest za suche i nie
daje się wmieszać całej
mąki, można dolać niewielką ilość
wody lub
mleka (na oko ;)). Odstawić ciasto na 20 min. w ciepłe miejsce.Po 20 min. dodać do ciasta dowolne dodatki (u mnie były tu sparzone uprzednio
rodzynki i
orzechy laskowe). Wymieszać i ponownie odstawić na 20 min. Po tym czasie wyrobić ciasto trzeci raz (jeśli nie mamy czasu, wystarczy dwa
razy).Uformować bochen i włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed przełożeniem ciasta do blachy można posypać papier
ziarnami słonecznika lub
sezamem. Jeśli ciasto klei się za bardzo do dłoni podczas przenoszenia i formowania bochenka, można zwilżyć dłonie
wodą lub natrzeć je kroplą oleju/oliwy.
Chleb należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 o C przez ok. 40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem, czy
chleb jest upieczony w środku. Jeśli nie lub stopień wypieczenia nam nie odpowiada, to można zostawić go w piekarniku na dodatkowych 5-10 minut.