Wykonanie
Do zrobienia burgerów z
fasoli zabierałam się bardzo długo, zdecydowanie za długo. Miałam jakieś obawy, że nie będą się kleić i będzie ciężko je formować. Tymczasem jak się okazało - są banalnie proste i od dziś
będę kombinowała z różnymi
smakami! :-) Dziś wersja z
ryżem i
fasolą.Składniki:300 g
fasoli100 g
ryżu2
pietruszkicebula czerwona1 ząbek
czosnkugarść świeżej
bazyliisól,
pieprzglon kombuWykonanie:Namoczoną wcześniej
fasolę gotujemy z
glonem kombu w osolonej wodzie, do miękkości. W tym samym czasie gotujemy
ryż i
pietruszkę (w osobnych garnkach). Wszystko studzimy odrobinę, aby przy wyrabianiu burgerów się nie poparzyć ;-)
Cebulę i
czosnek kroimy bardzo drobno. Przy użyciu blendera ręcznego bądź tłuczka do
ziemniaków (tak, też się da) rozdrabniamy
fasolę na mniejsze kawałeczki, ale niekoniecznie na gładką masę. Z
pietruszką robimy to samo. Do garnka z
fasolą dodajemy
pietruszkę,
ryż,
cebulę,
czosnek,
bazylię (można trochę porwać listki na mniejsze kawałki), wyrabiamy rękami do momentu aż masa będzie zwarta i będzie można formować kotleciki/bugery, które później wykładamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 190 stopni na około 30-35 min.

Podajemy z ulubionymi dodatkami -
sałatką, frytkami,
ryżem, albo w
bułce :-)Polecam ten
majonez:
Smacznego!