Wykonanie
Pokochałam
krewetki całym
sercem. :) Na razie
jadłam je pod dwoma postaciami - w cieście oraz smażone na patelni z
masełkiem,
czosnkiem i
pietruszką. Bardzo mi zasmakowały, jednym przepisem już się podzieliłam, czas na drugi. :)SKŁADNIKI :250 g dużych
krewetek150 ml
piwa (użyłam
miodowe jasne)1
jajko rozdzielone na
żółtko i
białkook 50 ml schłodzonej
wody (przed użyciem wstawiłam na ok 15 minut do zamrażarki)0,5 szklanki
mąkisólpieprz cayennewiórki kokosowemąka do oprószenia
krewetekolej do głębokiego smażeniasos słodkie
chilliMąkę ze szklanki, szczyptę
soli i pół łyżeczki
pieprzu mieszamy w głębokim naczyniu, następnie dodajemy
żółtko i
piwo, delikatnie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta schłodzoną
wodę, mieszamy, następnie dodajemy ubite na sztywną pianę
białko i delikatnie łączymy z całością. Rozgrzewamy sporą ilość
oleju (mniej więcej tyle, ile na frytki). Osuszone papierowym ręcznikiem
krewetki oprószamy
mąką, moczymy dokładnie w cieście, obtaczamy we wiórkach (ja przed smażeniem przygotowuję kilka sztuk, by czas smażenia był identyczny) i delikatnie wkładamy do gorącego
oleju na 2 minuty (po minucie obracamy
krewetki na drugą stronę). Gotowe
krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy, polecam z sosem słodkie
chilli, smacznego! :)