ßßß Cookit - przepis na Krewetki w cieście piwnym z kokosem i sosem słodkie chilli

Krewetki w cieście piwnym z kokosem i sosem słodkie chilli

nazwa

Wykonanie

Pokochałam krewetki całym sercem. :) Na razie jadłam je pod dwoma postaciami - w cieście oraz smażone na patelni z masełkiem, czosnkiem i pietruszką. Bardzo mi zasmakowały, jednym przepisem już się podzieliłam, czas na drugi. :)
SKŁADNIKI :
250 g dużych krewetek
150 ml piwa (użyłam miodowe jasne)
1 jajko rozdzielone na żółtko i białko
ok 50 ml schłodzonej wody (przed użyciem wstawiłam na ok 15 minut do zamrażarki)
0,5 szklanki mąki
sól
pieprz cayenne
wiórki kokosowe
mąka do oprószenia krewetek
olej do głębokiego smażenia
sos słodkie chilli
Mąkę ze szklanki, szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu mieszamy w głębokim naczyniu, następnie dodajemy żółtko i piwo, delikatnie mieszamy trzepaczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta schłodzoną wodę, mieszamy, następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białko i delikatnie łączymy z całością. Rozgrzewamy sporą ilość oleju (mniej więcej tyle, ile na frytki). Osuszone papierowym ręcznikiem krewetki oprószamy mąką, moczymy dokładnie w cieście, obtaczamy we wiórkach (ja przed smażeniem przygotowuję kilka sztuk, by czas smażenia był identyczny) i delikatnie wkładamy do gorącego oleju na 2 minuty (po minucie obracamy krewetki na drugą stronę). Gotowe krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy, polecam z sosem słodkie chilli, smacznego! :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/09/krewetki-w-ciescie-piwnym-z-kokosem-i.html