Wykonanie
Gofry, goferki, gofrusie, pamiętam jak w zamierzchłych czasach, kiedy chodziłam do podstawówki (a dinozaury chodziły po ziemi), po lekcjach chodziliśmy do małej kawiarenki, niedaleko szkoły. Na gofry, zapiekanki, hot-dogi... Do dziś pamiętam ich smak. Najlepsze były gofry, pyszne, chrupiące, koniecznie z
dżemem,
bitą śmietaną, tartymi
orzechami i
czekoladą. Wiem, wiem - bomba kaloryczna - ale kto o tym myśli w wieku 12 lat?Jakiś czas temu po raz pierwszy zrobiliśmy domowe gofry. Wyszły całkiem niezłe, prawie takie dobre jak ze
Śnieżki (bo tak nazywała się ta kawiarnia).potrzebne składniki (na 8 gofrów):1,5 szklanki
mąki,2
jajka,0,25 szklanki
cukru,0,25 szklanki
oleju,niepełna szklanka
wody gazowanej,0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,spora szczypta
soli.Oddzielamy
żółtka od
białek,
białka z
solą ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z
cukrem, ciągle mieszając dodajemy,
olej,
wodę imąkę z
proszkiem do pieczenia.Do powstałej masy dodajemy
białka i delikatnie mieszamy, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję.Chochelką wylewany na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy 7 minut (nie otwieramy jej w trakcie!).