ßßß Cookit - przepis na gofry

gofry

nazwa

Wykonanie

Gofry, goferki, gofrusie, pamiętam jak w zamierzchłych czasach, kiedy chodziłam do podstawówki (a dinozaury chodziły po ziemi), po lekcjach chodziliśmy do małej kawiarenki, niedaleko szkoły. Na gofry, zapiekanki, hot-dogi... Do dziś pamiętam ich smak. Najlepsze były gofry, pyszne, chrupiące, koniecznie z dżemem, bitą śmietaną, tartymi orzechami i czekoladą. Wiem, wiem - bomba kaloryczna - ale kto o tym myśli w wieku 12 lat?
Jakiś czas temu po raz pierwszy zrobiliśmy domowe gofry. Wyszły całkiem niezłe, prawie takie dobre jak ze Śnieżki (bo tak nazywała się ta kawiarnia).
potrzebne składniki (na 8 gofrów):
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
0,25 szklanki cukru,
0,25 szklanki oleju,
niepełna szklanka wody gazowanej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
spora szczypta soli.
Oddzielamy żółtka od białek, białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem, ciągle mieszając dodajemy, olej, wodę imąkę z proszkiem do pieczenia.
Do powstałej masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję.
Chochelką wylewany na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy 7 minut (nie otwieramy jej w trakcie!).
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2016/04/gofry.html