Wykonanie

Idealne ciasto do popołudniowej
herbaty lub
kawy... Proste i bardzo szybkie do wykonania, a bardzo smaczne. Smak ma zbliżony do
biszkoptu.Polecamy ;)Składniki:3 szklanki
mąki5
jajek średnich1 szklanka
cukru1 szklanka
wody gazowanej1 szklanka
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
mąki2 łyżki
kakaotrochę
cukru pudru/
polewa czekoladowaPrzygotowanie:Oddzielić
białka od
żółtek.Ubić
białka ze szczyptą
soli.Pod koniec ubijania dodawać stopniowa
cukier.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1
żółtku.Dodawać na przemian przesianą
mąkę z proszkiem,
wodę gazowaną i
olej. Najlepiej wymieszać drewnianą łyżką, powoli żeby piana nie opadła.Można dodać do masy ulubiony aromat lub skórkę otartą z
cytryny.Przelać połowę masy do osobnej miski.Do jednej miski dodać 2 łyżki
mąki, a do drugiej
kakao. Gęstość mas powinna być taka sama.Wysmarować foremkę okrągła - średnica 24 cm.Do wysmarowanej formy nakładamy po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej, na zmianę. Zaczynamy nakładanie na środku formy, jedną na drugą. Powinny powstać
okręgi jasne i ciemne.Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (góra-dół) na około 55 minut. Sprawdzać patyczkiem, jeżeli suchy - gotowe ciasto. :)


Smacznego :D