Wykonanie
Jogurt z granolą i
owocami to jeden z moich ulubionych zestawów
śniadaniowych. A kiedy
zrobi się granolę samemu - smakuje jeszcze lepiej :) Wrzucam przepis bazowy, który łatwo można modyfikować, dodając
bakalie czy
czekoladę. Rozgrzejcie piekarniki i do dzieła :)GRANOLASkładniki:350g
płatków owsianych górskich (z czego 100g warto zastąpić
orzechami)50g
płatków migdałowych lub
wiórków kokosowychDodatkowo:sok z 1 dużej
cytryny2 łyżki
miodu60g
cukru, najlepiej brązowego (część można zastąpić
cukrem waniliowym)100ml
wody lub sokułyżka
olejupokruszona
czekolada,
suszone owoce - opcjonalnie
Płatki owsiane,
migdałowe i
orzechy wymieszać.
Wodę,
miód,
olej i
sok z cytryny zagotować i gorącym płynem zalać
płatki, wymieszać. Dodać
cukier i znów wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mniej więcej rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (co 10 minut przemieszać). Po ostudzeniu wymieszać z
czekoladą czy
suszonymi owocami.Podana kaloryczność dotyczy wersji z
płatkami migdałowymi, bez
orzechów, z
wodą (a nie
sokiem) i bez dodatków :)