Wykonanie

Kuchnia angielska?
Mogę się założyć, że Wasze pierwsze skojarzenie to
pudding, fish and
chips albo wielkie, tłuste angielskie śniadanie, które wystarczyłoby na 3 posiłki ;) A desery? No, Eton mess. Ale jest jeszcze deser, o którym może nie pamiętacie, a który ostatnio przyrządziłam :) Pierwszy przepis na
trifle, bo to o nim
mowa, pojawił się podobno pod koniec XVI wieku, chociaż znacznie różnił się od współczesnej wersji. Mi najbardziej kojarzy się z tiramisu, choć znacznie różni się nawet od truskawkowej wersji, którą kiedyś robiłam (przepis tutaj). Zobaczcie sami :)
TRIFLESkładniki:150g
masła270g
cukrułyżeczka świeżej
skórki cytrynowej3
jajka360g
mąki1 ¼ łyżeczki
soliłyżeczka
proszku do pieczenia120ml
maślankiłyżka drobnego
cukruDodatkowo (custard):3
żółtka50-60g
cukru3 łyżki
whisky250g
mascarponePonadto:120ml
śmietany kremówki2-3 łyżki
cukru pudru250ml
porto70g
cukrułyżeczka
cynamonu4 ziarna
pieprzupo dużej garści/szklance
owoców:
malin,
truskawek i
jagód (mogą być mrożone)
Masło utrzeć z
cukrem i
skórką cytrynową, kolejno dodać
jajka.
Mąkę wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia. Na zmianę z
maślanką dodawać
mąkę do masy
maślanej (zaczynając od
mąki, 3
razy mąka, 2
razy maślanka), cały czas mieszając. Wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 30x40cm, natłuszczonej i wysypanej
mąką. Wyrównać i posypać drobnym
cukrem, piec w temperaturze 150°C przez 40-50 minut (do suchego patyczka; ja po 20 minutach włączyłam termoobieg).
Żółtka,
cukier,
whisky ubić na parze (miskę z tymi składnikami umieścić nad garnkiem z gotującą się
wodą), aż masa podwoi swoją objętość i będzie bardzo jasna. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wymieszać z
mascarpone.
Porto z
cukrem,
cynamonem i
pieprzem gotować przez około 20 minut. Kilkoma łyżkami zalać
owoce (jeszcze gorącym, aby sok wyciekł z
owoców; jeśli jednak używacie
mrożonych owoców – nie musicie używać gorącego
syropu, i tak
owoce puszczą dużo soku).
Bitą śmietanę ubić z
cukrem pudrem.Wyciąć koła z ciasta (można od razu poporcjować w np. kokilkach, ja użyłam dużej misy), ułożyć
owoce i nasączyć ciasto
sokiem, następnie położyć krem, znowu
biszkopt,
owoce, krem i na wierzch
bita śmietana. Przed podaniem polać pozostałym
syropem z
porto (nie zapomnijcie wyjąć ziaren
pieprzu ;)).Zmodyfikowałam przepis Anny Olson z programu „Na słodko”.