Wykonanie

Już po tytule widać, z czyjego przepisu korzystałam ;) Michel Moran, mój nowy ulubieniec, prowadzi taki pięciominutowy program, w którym zaprezentował tartę nazwaną umownie pizzą po francusku. Dwa płaty
francuskiego ciasta, a pomiędzy nimi pyszny
pomidorowy sos z kilkoma istotnymi dodatkami. Pysznie :)PIZZA PO FRANCUSKUSkładniki550g
ciasta francuskiego (2 płaty)2 kartony
przecieru pomidorowego (lub 3 puszki całych
pomidorów)
cebula2 ząbki
czosnku80-100g
oliwek (czarnych, zielonych lub obu rodzajów)2-3 łyżeczki
kaparów100g
anchois – dodałabym więcej ;)
JajkoCebulę i
czosnek poddusić na
oleju (lub
oliwie), dodać
pomidory i przyprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i
cukrem (należy ostrożnie solić, zarówno
anchois jak i
kapary są bardzo słone). Dusić do zgęstnienia. Zdjąć z gazu, dodać
kapary, pokrojone
oliwki i
anchois, dokładnie wymieszać. Formę do tarty wysmarować
masłem i wysypać
mąką, następnie wyłożyć połową ciasta. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Dokładnie docisnąć na brzegach (żeby przykleiło się do drugiego kawałka ciasta), nakłuć widelcem i posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut (ja pierwsze 10 piekłam z termoobiegiem,
potem przełączyłam na dolną grzałkę).Przepis na podstawie programu „Doradca smaku”.