Wykonanie

Choć tort
kawowy może być baaardzo smaczny, to sam pomysł nie wydaje się zbyt oryginalny. Ale przepis na tort
cappuccino nie tylko zawiera gotową
kawę, ale i sam
kawowy proszek ;) Przepis (oczywiście trochę przerobiony) z http://www.slodkiefantazje.pl/tort-cappuccinoTORT
CAPPUCCINOSkładniki:8
jajek1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cappuccino (w proszku)1 i ½ szklanki
cukru8 łyżek
wody2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa krem:700 ml
śmietany 36%Opakowanie
galaretki cytrynowej250ml
wody3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
cappuccino (w proszku)Ponadto:
Capuccino – 4 łyżki proszku rozpuszczone w niepełnej filiżance gorącej
wody3 łyżeczki
rumu,
whisky lub
brandy250g
orzechów pistacjowych (ważone w łupinach)Słodzone sypkie
kakaoŻółtka wymieszać z
wodą, a w oddzielnej misce
mąki,
kawę i
proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z
cukrem, następnie (wciąż miksując) stopniowo dodawać
żółtka. Dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut (po 20 minutach wyłączyłam termoobieg). Po wystudzeniu ciasto przekroić na trzy części.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Blaty
tortu nasączyć
kawą wymieszaną z
alkoholem.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, pod koniec dodając tężejącą
galaretkę. Na sam koniec dodać proszek
kawowy i wymieszać łyżką. Szybko przełożyć tort masą, wierzch i boki także posmarować kremem, następnie obłożyć boki posiekanymi
pistacjami, a górę posypać słodzonym
kakao (ja dodatkowo ozdobiłam tort rozetkami z
bitej śmietany).Smak
tortu był dosyć delikatny, ale chyba najlepszy był krem ;) wcześniej go wypróbowałam, bo szczerze mówiąc nieco obawiałam się wyniku, ale rzeczywiście jest bardzo smaczny – można go użyć też do innych deserów, choćby jako dodatek do
lodów czy
owoców ;)