ßßß Cookit - przepis na Cappuccino? Tak!

Cappuccino? Tak!

nazwa

Wykonanie

Choć tort kawowy może być baaardzo smaczny, to sam pomysł nie wydaje się zbyt oryginalny. Ale przepis na tort cappuccino nie tylko zawiera gotową kawę, ale i sam kawowy proszek ;) Przepis (oczywiście trochę przerobiony) z http://www.slodkiefantazje.pl/tort-cappuccino
TORT CAPPUCCINO
Składniki:
8 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cappuccino (w proszku)
1 i ½ szklanki cukru
8 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
700 ml śmietany 36%
Opakowanie galaretki cytrynowej
250ml wody
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cappuccino (w proszku)
Ponadto:
Capuccino – 4 łyżki proszku rozpuszczone w niepełnej filiżance gorącej wody
3 łyżeczki rumu, whisky lub brandy
250g orzechów pistacjowych (ważone w łupinach)
Słodzone sypkie kakao
Żółtka wymieszać z wodą, a w oddzielnej misce mąki, kawę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie (wciąż miksując) stopniowo dodawać żółtka. Dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut (po 20 minutach wyłączyłam termoobieg). Po wystudzeniu ciasto przekroić na trzy części.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Blaty tortu nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Na sam koniec dodać proszek kawowy i wymieszać łyżką. Szybko przełożyć tort masą, wierzch i boki także posmarować kremem, następnie obłożyć boki posiekanymi pistacjami, a górę posypać słodzonym kakao (ja dodatkowo ozdobiłam tort rozetkami z bitej śmietany).
Smak tortu był dosyć delikatny, ale chyba najlepszy był krem ;) wcześniej go wypróbowałam, bo szczerze mówiąc nieco obawiałam się wyniku, ale rzeczywiście jest bardzo smaczny – można go użyć też do innych deserów, choćby jako dodatek do lodów czy owoców ;)
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2013/09/cappuccino-tak.html