ßßß Cookit - przepis na Filet z dorsza na puree z awokado.

Filet z dorsza na puree z awokado.

nazwa

Wykonanie

Nie lubię ryb w klasycznej panierce, gdyż według mnie są ciężkie i tracą swój smak. Filet z dorsza na puree z awokado jest pysznym i lekkim daniem, smaki przenikają się nawzajem.
Składniki: (na 2 porcje)
2 kawałki fileta z dorsza
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka szałwii
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżka masła na puree:
1 awokado
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
sól, pieprz na wierzch:
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 czerwonej papryki
Przygotowanie:
Mieszamy łyżkę oliwy z bazylią, szałwią oraz solą i pieprzem. Filety z dorsza obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy sok. Paprykę obieramy ze skórki i też ścieramy na tarce.
Awokado pozbawiamy pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie dodajemy oliwę, czosnek, natką, szczypiorek oraz musztardą i wszystko blendujemy na puree. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy dorsza z obu strony po około 3-4 minuty.
Nakładamy na talerz puree z awokado, a na nim fileta z dorsza, na górze układamy startą skórkę z cytryny oraz paprykę.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/05/filet-z-dorsza-na-puree-z-awokado.html