Wykonanie
Nie lubię ryb w klasycznej panierce, gdyż według mnie są ciężkie i
tracą swój smak.
Filet z dorsza na puree z
awokado jest pysznym i lekkim daniem, smaki przenikają się nawzajem.Składniki: (na 2 porcje)

2 kawałki
fileta z dorsza1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
szałwii1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz1 łyżka
masła na puree:1
awokadosok z połowy
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego
szczypiorku1/2 łyżeczki
musztardy Dijon
sól,
pieprz na wierzch:skórka otarta z połowy
cytryny1/2
czerwonej paprykiPrzygotowanie:Mieszamy łyżkę
oliwy z
bazylią,
szałwią oraz
solą i
pieprzem.
Filety z dorsza obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy sok.
Paprykę obieramy ze skórki i też ścieramy na tarce.
Awokado pozbawiamy pestki, skrapiamy
sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie dodajemy
oliwę,
czosnek,
natką,
szczypiorek oraz
musztardą i wszystko blendujemy na puree. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Rozgrzewamy na patelni
masło i smażymy
dorsza z obu strony po około 3-4 minuty.Nakładamy na talerz puree z
awokado, a na nim
fileta z dorsza, na górze układamy startą
skórkę z cytryny oraz
paprykę.Smacznego!