ßßß
½ marchewki2 duże ząbki czosnku1 łyżka suszonego oregano1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka ziół prowansalskich2 liście lauroweszczypta chili1 płaska łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soliszczypta pieprzułyżka oliwy z oliwek200 g makaronu spaghetti1 łyżeczka soliparmezan - świeżo tarty1 łyżka posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem.Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.Smacznego!