Wykonanie
Składniki: (na 2-3 porcje)1 puszka
pomidorów200 g świeżych dojrzałych
pomidorów300 g świeżo zmielonego
mięsa wieprzowego lub wołowego2 małe
cebule
½
marchewki2 duże ząbki
czosnku1 łyżka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
ziół prowansalskich2
liście lauroweszczypta
chili1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soliszczypta
pieprzułyżka
oliwy z oliwek200 g
makaronu spaghetti1 łyżeczka
soliparmezan - świeżo tarty1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę, a
czosnek oraz
marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną
oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy
mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie
pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy
mięso na patelni zetnie się dodajemy
bazylię,
oregano,
zioła prowansalskie,
liście laurowe,
pomidory z puszki wraz z
sokiem, świeże
pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy
solą pieprzem,
chili oraz
cukrem.Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy
parmezanem i
natką pietruszki.Smacznego!