ßßß Cookit - przepis na Spaghetti à la bolognese.

Spaghetti à la bolognese.

nazwa

Wykonanie

Składniki: (na 2-3 porcje)
1 puszka pomidorów
200 g świeżych dojrzałych pomidorów
300 g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
2 małe cebule
½ marchewki
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 liście laurowe
szczypta chili
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
łyżka oliwy z oliwek
200 g makaronu spaghetti
1 łyżeczka soli
parmezan - świeżo tarty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem.
Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/02/spaghetti-la-bolognese.html