Wykonanie
Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi!Składniki: ( na 2 keksówki)700 g
łopatki wieprzowej800 g
piersi z kurczaka400 g
surowego boczku400 g
wątróbkiłyżka
masła1
marchewka1
pietruszka5 jaj2
cebule1
bułka kajzerka lub 2 kromki
chleba8 ziaren jałowca8 ziaren
ziela angielskiego4
liście laurowesól,
pieprz i
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:
Mięso myjemy, zalewamy zimną
wodą i dodajemy
boczek,
pietruszkę,
marchewkę,
ziele angielskie,
jałowiec i
liście laurowe oraz łyżkę
soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny.Wyjmujemy z
wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie
wątróbkę z
cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce
masła i studzimy.Ugotowane
mięso, warzywa z
wywaru, usmażoną
wątróbkę, namoczoną w
mleku lub wodzie i odciśniętą
bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając
żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę z
białek.Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej
bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce.