ßßß Cookit - przepis na Domowy pasztet.

Domowy pasztet.

nazwa

Wykonanie

Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi!
Składniki: ( na 2 keksówki)
700 g łopatki wieprzowej
800 g piersi z kurczaka
400 g surowego boczku
400 g wątróbki
łyżka masła
1 marchewka
1 pietruszka
5 jaj
2 cebule
1 bułka kajzerka lub 2 kromki chleba
8 ziaren jałowca
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i dodajemy boczek, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe oraz łyżkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny.
Wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy.
Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.
Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce.
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/01/domowy-pasztet.html