ßßß
Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób):500 g łopatki wieprzowej1 cebulę1 dużą marchewkę1 średniej wielkości paprykę czerwoną1 ogórka kiszonego1 papryczkę chilli2-3 ząbki czosnkuok. 1 szklanki gorącej wody2 łyżki śmietany1 łyżkę mąkisólpieprzostrą mieloną paprykęmargarynę lub olejKrok po kroku:Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę.Cebulę, czosnek, paprykę, marchew i kiszonego ogórka kroimy w kosteczkę. Papryczkę chilli kroimy w krążki.Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, a po dwóch minutach dodajemy mięso i papryczkę chilli.Gdy mięso będzie podsmażone z każdej strony, do garnka wlewamy ok. 1/3 szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy do miękkości ok. 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając kolejne porcje gorącej wody.Gdy mięso będzie już prawie całkiem miękkie do garnka dodajemy marchew, po ok. 5 minutach dodajemy paprykę, a po kolejnych 5-7 minutach dodajemy ogórka.Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieloną ostrą paprykę. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do gulaszu. Dokładnie mieszamy.Podajemy z ulubioną kaszą lub plackami ziemniaczanymi.Smacznego! :)

Zobacz też: