Wykonanie
Kaloryczne?Ale jakie dobre!Czasem warto sobie pozwolić ;)A ta
golonka wyszła po prostu przepysznie!Mięciutka, odchodząca od kości, aromatyczna...Ślinka leci na samo jej wspomnienie.Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim talerzu! :)A u Was? :)

Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):2
golonki400 g
kiszonej kapusty1 średniej wielkości
marchewkę1
cebulęlistek laurowy2-3 ziarna
ziela angielskiego1 łyżkę
miodu2-3 łyżki
ostrego sosu lub
ketchupusólpieprzzioła prowansalskieKrok po kroku:
Golonkę dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą
wodą, aż
golonki będą prawnie zakryte. Dodajemy
listek laurowy,
ziele angielskie i 1 łyżeczkę
soli. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę pod przykryciem.
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki,
marchew w plastry, a
cebulę w
pióra. Układamy warzywa na dnie naczynia żaroodpornego.Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.Po godzinie gotowania, skórę
golonki lekko nacinamy nożem w kratkę i układamy na warzywach.Z
wywaru po
mięsie odlewamy 300 ml, dodajemy do niego
miód, sos lub
ketchup oraz
pieprz i
zioła. Dokładnie mieszamy i zalewamy
mięso i warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2-2,5 godzin, często podlewając
mięso wytworzonym sosem.
Golonkę w trakcie pieczenia kilkukrotnie możemy przewracać na drugą stronę.Podajemy z upieczoną
kapustą i
ziemniakami (idealnie pasuje również kufel
piwa ;) )Smacznego! :)


