ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj będzie bananowiec!
Przekładany kremem bananowiec!
Lekki jak piórko i bardzo smaczny!
Ciasto to jest dosyć łatwe w przygotowaniu,
więc nie martwcie się, że coś pójdzie nie tak ;-)
Zresztą najprzyjemniejsze w kuchni jest eksperymentowanie
(w równym stopniu z jedzeniem, oczywiście :-) )
Potrzebujemy:
Ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
1 łyżeczka octu
Krem:
4 banany (w tym jeden do dekoracji)
2 duże opakowania serka homogenizowanego (u mnie duże Danio waniliowe)
3 łyżki żelatyny
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 kostki masła
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
kilka kostek czekolady do dekoracji
wiórki kokosowe do dekoracji
Krok po kroku:
Ciasto:
Ucieramy żółtka z cukrem, wodą i octem na pianę.
Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania żółtek, dodajemy po jednej łyżce mąki.
Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy (u mnie średnica 24 cm).
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.
Krem:
Żelatynę moczymy w 4 łyżkach ciepłej wody.
Sparzoną wrzątkiem cytrynę suszymy i trzemy skórkę na tarce o małych oczkach.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Serki homogenizowane mieszamy ze śmietaną, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i trzema rozgniecionymi widelcem bananami.
Całość miksujemy (możemy tutaj użyć blendera).
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z utartym masłem i przekładamy do masy z serków homogenizowanych i dokładnie mieszamy (ja znów użyłam blendera).
W tortownicy zostawiamy jeden krążek biszkoptu i wykładamy na niego połowę masy, następnie przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i na górę wykładamy większą część pozostałej masy. Resztą kremu smarujemy boki ciasta i obsypujemy je wiórkami kokosowymi.
Pozostałego banana kroimy w plasterki i dekorujemy nim wierzch ciasta.
Czekoladę trzemy na tarce o małych oczkach i otrzymanymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.
Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego! :-)
Tu ciasto jeszcze przed wstawieniem do lodówki...
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/06/lekki-bananowiec-idealny-na-upay.html