Dzisiaj będzie bananowiec!Przekładany kremem bananowiec!Lekki jak piórko i bardzo smaczny!Ciasto to jest dosyć łatwe w przygotowaniu,więc nie martwcie się, że coś pójdzie nie tak ;-)Zresztą najprzyjemniejsze w kuchni jest eksperymentowanie(w równym stopniu z jedzeniem, oczywiście :-) )Potrzebujemy:Ciasto:5 jajek3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki wody1 łyżeczka octuKrem:4 banany (w tym jeden do dekoracji)2 duże opakowania serka homogenizowanego (u mnie duże Danio waniliowe)3 łyżki żelatyny2 łyżki gęstej śmietany1/2 kostki masła1 cukier wanilinowy2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka otartej skórki cytrynowejkilka kostek czekolady do dekoracjiwiórki kokosowe do dekoracjiKrok po kroku:Ciasto:Ucieramy żółtka z cukrem, wodą i octem na pianę.Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania żółtek, dodajemy po jednej łyżce mąki.Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z ciastem.Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy (u mnie średnica 24 cm).Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na dwa blaty.Krem:Żelatynę moczymy w 4 łyżkach ciepłej wody.Sparzoną wrzątkiem cytrynę suszymy i trzemy skórkę na tarce o małych oczkach.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.Serki homogenizowane mieszamy ze śmietaną, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i trzema rozgniecionymi widelcem bananami.Całość miksujemy (możemy tutaj użyć blendera).Rozpuszczoną żelatynę łączymy z utartym masłem i przekładamy do masy z serków homogenizowanych i dokładnie mieszamy (ja znów użyłam blendera).W tortownicy zostawiamy jeden krążek biszkoptu i wykładamy na niego połowę masy, następnie przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i na górę wykładamy większą część pozostałej masy. Resztą kremu smarujemy boki ciasta i obsypujemy je wiórkami kokosowymi.Pozostałego banana kroimy w plasterki i dekorujemy nim wierzch ciasta.Czekoladę trzemy na tarce o małych oczkach i otrzymanymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Smacznego! :-)Tu ciasto jeszcze przed wstawieniem do lodówki...