ßßß
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 23 cm)Biszkopt:100 g mąki pszennej tortowej80 g cukru3 średnie jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa sernikowa:1000 ml serka homogenizowanego, waniliowego2 czubate łyżki żelatyny + 100 ml gorącej wodycukier puder wg uznaniabanan (y) - miałam tylko jednegogalaretka cytrynowa + 400 ml gorącej wodyPRZYGOTOWANIE:Biszkopt: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W misce ubijamy (na najwyższych obrotach miksera) jajka z cukrem na białą puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 15 minut (do suchego patyczka).Sernik: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (400ml) i odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (100 ml) i odstawiamy. W dużej misce mieszamy serki homogenizowane z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniego dla nas stopnia słodkości. Do serków wlewamy żelatynę i natychmiast dokładnie miksujemy. Masę serową wylewamy na ostudzony biszkopt i wtykamy w nią pokrojone w plasterki banany. Całość wygładzamy łyżką i chłodzimy w lodówce. Gdy serki stężeją wylewamy na nie tężejącą galaretkę i ponownie całość chłodzimy 2-3 godziny w lodówce. Smacznego!