Wykonanie
W świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w świecie
mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić
mleko migdałowe, innym razem zajadać
arbuza. Obecnie panuje
moda na
kasze jaglaną. Bardzo nas ta
moda cieszy, bo
kasza ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest zdecydowanie lekkostrawna, zasadotwórcza, wysusza nasza śluzówkę (dzięki
czemu łatwiej jest nam walczyć z katarem i
kaszlem) nie zawiera glutenu, jest idealna wręcz dla alergików i dzieci. Jedzmy więc
kaszy jak najwięcej, i jak najczęściej. Można ją podawać w sałatkach, jako dodatek do
mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas
kasza wystąpiła jako dodatek do
mięsa w
sosie pomidorowym zapieczona pod
serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.

Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3

Składniki:4
papryki0,5kg
mięsa mielonego z
indykaPuszka krojonych
pomidorów2 małe
cebule¾ szklanki
kaszy jaglanej100g
żółtego sera2 łyżki
oleju rzepakowegoPrzyprawy:
Sól, świeżo mielony
pieprz,
oregano,
chili,
liść laurowy, 2 ziarenka
ziela angielskiegoKasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą
wodą. Przesypujemy ją do garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami
wody. Dodajemy
liść laurowy oraz
ziele angielskie. Gotujemy, aż
wodą całkowicie wyparuje, a
kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. W
między czasie rozgrzewamy
olej na patelni.
Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy
mięso oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość smażymy. Kiedy
mięso będzie usmażone dorzucamy
pomidory w puszce oraz
oregano i
chili. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy
kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia.
Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane
papryki, posypujemy z wierzchu startym
żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Smacznego.


