ßßß Cookit - przepis na Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną

Papryki zapiekane z farszem mięsnym i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

W świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem zajadać arbuza. Obecnie panuje moda na kasze jaglaną. Bardzo nas ta moda cieszy, bo kasza ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest zdecydowanie lekkostrawna, zasadotwórcza, wysusza nasza śluzówkę (dzięki czemu łatwiej jest nam walczyć z katarem i kaszlem) nie zawiera glutenu, jest idealna wręcz dla alergików i dzieci. Jedzmy więc kaszy jak najwięcej, i jak najczęściej. Można ją podawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
4 papryki
0,5kg mięsa mielonego z indyka
Puszka krojonych pomidorów
2 małe cebule
¾ szklanki kaszy jaglanej
100g żółtego sera
2 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, chili, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
Kasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy ją do garnka oraz zalewamy dwoma niepełnymi szklankami wody. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy, aż wodą całkowicie wyparuje, a kasza będzie miękka. Trwa to około 10 do 15 minut. W między czasie rozgrzewamy olej na patelni. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy. Kiedy mięso będzie usmażone dorzucamy pomidory w puszce oraz oregano i chili. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/11/papryki-zapiekane-z-farszem-miesnym-i.html