ßßß Cookit - przepis na Racuchy z bananami

Racuchy z bananami

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne racuchy przygotowuje się z jabłkami. Jednak doskonale smakują również z innymi owocami takimi jak gruszka czy brzoskwinia. Dzisiaj proponujemy wykonać je w towarzystwie banana. Efektem są pyszne, delikatnie i niezwykle smaczne placuszki. Idealne zwłaszcza dla dzieci.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby
Składniki:
· Szklanka mąki
· Szklanka mleka
· Łyżeczka proszku do pieczenia
· Łyżeczka cukru waniliowego
· 2 banany (fantastyczną promocję na banany znajdziecie TUTAJ)
· Kilka kropel cytryny
· Olej do smażenia
· Cukier puder do posypania racuchów
Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (tylko tyle by banany nam nie zaczęły ciemnieć). Włączamy gaz pod patelnią i nalewamy olej. Kawałek banana wkładamy do ciasta i delikatnie obkręcamy. Umieszczamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/04/racuchy-z-bananami.html