Wykonanie
Tradycyjne racuchy przygotowuje się z
jabłkami. Jednak doskonale smakują również z innymi
owocami takimi jak
gruszka czy
brzoskwinia. Dzisiaj proponujemy wykonać je w towarzystwie
banana. Efektem są pyszne, delikatnie i niezwykle smaczne placuszki. Idealne zwłaszcza dla dzieci.

Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 2-3 osobySkładniki:· Szklanka
mąki· Szklanka
mleka· Łyżeczka
proszku do pieczenia· Łyżeczka
cukru waniliowego· 2
banany (fantastyczną promocję na
banany znajdziecie TUTAJ)· Kilka kropel
cytryny·
Olej do smażenia·
Cukier puder do posypania racuchówSuche składniki mieszamy z
mlekiem i
jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego.
Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy
sokiem z cytryny (tylko tyle by
banany nam nie zaczęły ciemnieć). Włączamy gaz pod patelnią i nalewamy
olej. Kawałek
banana wkładamy do ciasta i delikatnie obkręcamy. Umieszczamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypujemy
cukrem pudrem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
