ßßß
ŻUREK.Składniki:boczek surowy wędzony 400 gkiełbasa biała (3 sztuki)żur śląski 0 , 5 l1,5 l wodyziele angielskiepieprz ziarnisty2 liście laurowe2 marchewkipietruszkacebula2 ząbki czosnkumajeranekśmietana 12-18%jajkaDo 1,5 l wody wrzucamy boczek, obrane warzywa, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy wywar przez jakiś czas (ok. 1h), aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy z garnka warzywa i boczek. Pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy z powrotem do garnka, boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy go na patelni i dodajemy do wywaru. Wlewamy teraz żur, dodajemy też pokrojoną w plasterki i podsmażoną białą kiełbasę. Dodajemy majeranek, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, żeby kiełbasa oddała swój smak. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Dołączam do akcji: