ßßß
Kolejna wersja ciasta czekoladowego w zdrowszej wersji. Było już z burakami, teraz wzięłam na warsztat cukinię. Ciasto jest bardzo mokre, ciemne, nieoszukane. Zamiast kruszonki czy polewy - orzechy brazylijskie, moje ulubione ostatnimi czasy. Przyrumienione smakują jeszcze lepiej niż wyjadane prosto z torebki.Składniki (keksówka 20x10 cm + 4 muffinki) :2 jaja1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki jogurtu1 szklanka ulubionej mąki lub mielonych migdałów/orzechów1/3 szklanki kakao1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego3 szklanki cukinii startej na dużych oczkach, odciśniętej na sitku z nadmiaru wody1 tabliczka gorzkiej czekolady, posiekanaszklanka orzechów brazylijskich, posiekanychWykonanie:Jajka ubić z cukrem, dodawać olej na przemian z jogurtem, zmiksować. Kakao, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce i dodawać partiami do masy jajecznej, mieszając łyżką.Dodawać startą cukinię z czekoladą, cały czas mieszając, aż cukinia pokryje się ciastem.Masę wylać do wyłożonych papierem do pieczenia i papilotkami formy. Posypać posiekanymi orzechami. Piec w 180 stopniach, keksówkę - 1h, muffinki - 30 min.Smacznego!