Wykonanie

Tradycjonaliści pieką
drożdżowe, pełne
bakalii i kandyzowanych skórek
cytrusów, pięknie puszące się na wielkanocnym
stole. Jest tylko jeden problem. Baby
drożdżowe, choć w dniu pieczenia miękkie i delikatne, jak każde ciasto tego rodzaju, bardzo szybko
tracą świeżość. Jeśli tak jak my zaczynacie świętować już po święconce, a kończycie w Lany Poniedziałek, ten wypiek niestety się nie sprawdzi. Znacznie lepszą świąteczną opcją jest przyrządzenie babki jogurtowej, która, z natury bardzo mokra, długo utrzymuje swe walory smakowe.Przepis ten dostałam od babci i korzystałam z niego wiele
razy (co roku zmieniając dodatki), dopóki nie odkryłam babki z
białą czekoladą i
pomarańczą, w której zakochali się wszyscy domownicy, ze mną na czele. Tej wiosny stęskniłam się trochę za tą
jogurtową, więc upiekłam ją teraz. Na święta muszę przyrządzić tę z
białą czekoladą, inaczej mogłabym zostać wydziedziczona przez wszystkich członków mojej rodziny :-).Składniki (forma do babki o poj. 1 , 5 l):1 miarka to pojemnik po 150 g
jogurcie2
jaja1 miarka
cukru1 miarka
oleju1 miarka
jogurtu, smak dowolny ( u mnie
melon)2 miarki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1/2
pomarańczy lub
cukier waniliowydodatki : ulubione
bakalie,
orzechy ( dałam 2 łyżki
jagód goji i 3 łyżki
płatków migdałowych)
lukier do polaniaWykonanie:
Jaja ubić z
cukrem, aż staną się jasne i puszyste (dobre 5 minut). Cały czas miksując, dodawać
olej, później
jogurt i, łyżka po łyżce,
mąkę wymieszaną z proszkiem.Na końcu delikatnie wmieszać łyżką wybrane dodatki.Surowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką lub
bułką tartą. Piec 180 stopniach przez 40-50 minut, do suchego patyczka.Ostudzoną babę ozdobić gęstym lukrem i pięknie ozdobić.Smacznego!




( a w kwiatowych dekoracjach babek zakochałam się przeglądając PLUSK Bar)