Wykonanie

Letni przysmak w lżejszej wersji. Zapewniam, że użycie samego
serka homogenizowanego naturalnego i
jogurtu zamiast np.
bitej śmietany,
bananowego bez
cukrowego spodu ( patent od
ciasteczek bananowych) nie odejmuje mu smaku. Nie uzyskałam jednak zamierzonego, fioletowego efektu borówkowej warstwy-
owoce były średnio dojrzałe i, co za tym idzie, dały mało koloru. Nie przeszkodziło to jednak sernikowi w byciu naprawdę smakowitym.Jeśli chodzi o
serek homogenizowany, polecam 3% w opakowaniach po 0,5 kg z Lidla, jest kremowy, pyszny. Odradzam użycie
twarogów light 0%, nie smakują jak
nabiał, raczej sztucznie, dietetycznie, a przecież tego nie chcemy. Warto poświęcić się i przeżyć te 3% tłuszczu :)Gdy nie ograniczasz mącznego jedzenia, upał skutecznie trzyma Cię z dala od piekarnika lub po prostu Ci się nie chce, zastąp pieczony spód
biszkoptami,
herbatnikami. Zamiast
borówek możesz użyć
malin albo samych
truskawek.Składniki1 kg
serka homogenizowanego naturalnego3 bardzo dojrzałe
banany1 szklanka
otrębów owsianych1
jajo250 g
borówek4 łyżeczki
żelatyny300 ml
jogurtu naturalnego6 łyżek
ksylitolu (
cukru brzozowego), bądź po prostu
cukrucukier waniliowygalaretka czerwona, użyłam poziomkowejduża garść
truskawek, poziomek na wierzchWykonanie:Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Banany rozgnieć widelcem, dodaj
jajko i
otręby, wymieszaj. Masą wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru.2 łyżeczki
żelatyny rozpuść w małej ilości gorącej
wody. 200 g
borówek zmiksuj blenderem, połącz z 0,5 kg
serka, 3 łyżkami
ksylitolu i przestudzoną
żelatyną. Masę wylej na przestudzony spód. Włóż do lodówki do stężenia na ok. 1 h.Kolejne 2 łyżeczki
żelatyny rozpuść w gorącej wodzie. 0,5 kg
serka i 300 ml
jogurtu połącz z
cukrem waniliowym, resztą
ksylitolu i wylej do tortownicy. Włóż do lodówki do stężenia na ok. 1 h.
Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, gdy zacznie tężeć , wylej ją na masę
serową, na to wysyp resztę
borówek,
truskawki i
poziomki. Odstaw do lodówki i cierpliwie poczekaj, aż się zetnie. Warto!Smacznego!