Wykonanie

Składniki / Ingredients :500 g
mąki pszennej do ciast / 500 g wheat
flour to pie1 kostka (250 g)
margaryny (
Kasia) / 1 packet (250 g)
margarine (
Kasia)1/2 szklanki
cukru / 1/2 cup of sugar3
żółtka / 3 egg yolks1 łyżka
śmietany 12% / 1 tablespoon of cream 12%1 łyżeczka
proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder16 g
cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1 kg
jabłek średnio kwaśnych / 1 kg apples acidic mediumtłuszcz i
bułka tarta do formy / grease and breadcrumbs to
moldcynamon i
wanilia do
jabłek / cinnamon and vanilla to apples
cukier puder / powdered sugarSposób przygotowania / Preparation :Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy
mąkę i dodajemy
proszek do pieczenia.
Potem mąkę i proszek drobno siekamy z
margaryną,
cukrem i
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy
żółtka oraz
śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana
bułką tartą). Ścieramy
jabłka na tarce, dodajemy
cynamon i
wanilię (ilość zależna od gustu).
Jabłek nie gotujemy. Przygotowane
jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy nim ciasto (można też zetrzeć ciasto). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem. Polecam też podawanie szarlotki na ciepło z
lodami waniliowymi ;).Życzę smacznego!*****First, we
make shortcrust
cake, sift
flour and we add baking powder. Then we chop
flour and powder with
margarine, sugar and vanilla sugar. Then we add the egg yolks, cream and we knead
cake. We cut off 1/3 of
cake and put it in the fridge to cool. The rest of
cake we form the bottom of
cake (
mold must be smeared with grease and sprinkled with breadcrumbs). We scrub apples on a grater, we add cinnamon and vanilla (the amount of spices depends on your taste). Apples don't cook. Prepared apples, we put on the
cake. Remove
cake from the fridge, we roll out it and cover on apples (also, you can
wipe the
cake). The pie put into a hot oven (180 degrees) and bake 50 minutes. After cooling, apple pie sprinkle powdered sugar. Also I recommend, the warm apple pie submit with vanilla ice cream ;).I wish enjoy your meal!