ßßß Cookit - przepis na BATONIKI KUKURYDZIANE Z KAROBEM /BEZGLUTENOWE.

BATONIKI KUKURYDZIANE Z KAROBEM /BEZGLUTENOWE.

nazwa

Wykonanie

Ostatnie wydarzenia w naszym życiu i nieobecność na naszych weekendowych zajęciach zakłóciły całkowicie nasz system i pogubiły nam się dni tygodnia. Zapomniałyśmy więc, że w niedzielę sklepy są otwarte krócej i gdy tuż przed 22:00 wpadła nam niepohamowana ochota na coś słodkiego (ale oczywiście nie na to co mamy w domu) nie miałyśmy wyjścia. Trzeba było podkasać rękawy i jak najszybciej wyczarować coś pysznego co uspokoi potrzeby słodyczożercy. Nie było więc czasu gdy głód słodkości wkręcał nam pokaźne wiertło w głowy. I tak, jak na pstryknięcie w palce powstały zdrowe, bezglutenowe, kukurydziano-karobowe batoniki, na które połakomili się też inni. I proszę, jak ratująca życie może być pozostawiona kaszka ze śniadania.
SKŁADNIKI:
- Kaszka kukurydziana, 3 łyżki
- Karob, 3 łyżki
- Jajko, jedno,
- mąka bezglutenowa. 2 łyżki,
- cukier trzcinowy, 2-3 łyżki
- mieszanka "EUFORIA"
- marmolada twarda, wieloowocowa ORZECH
- cukier wanilinowy /a najlepiej cukier waniliowy, domowy
- mleko, szklanka
- cynamon
- masło, 2-3 łyżki,
WYKONANIE:
1. Ugotować kaszkę na mleku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jej nie spalić. Dość długo, ponieważ kaszka nasiąknie i szybciutko zmieni swoją gęstość.
2. Dodajemy cukier waniliowy/walinilnowy, cynamon, odrobinkę masła.
3. Ucieramy jajko z cukrem trzcinowym,
4. Masę jajeczną miksujemy z kaszką, dosypujemy Karob, odrobinę mąki bezglutenowej, resztkę masła.
5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA.
6. Na posmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki.
7. Na wierzchu dodajemy wzorki z marmolady.
8. Posypujemy EUFORIĄ.
PIECZENIE:
1. 160 stopni 15 minut,
2. Zmniejszamy do 140 stopni, pieczemy 10 minut.
/Termoobieg, góra - dół/
W zasadzie zamiar domowej produkcji batoników śniadaniowych na kolację (taki paradoks) zrodził się w naszych głowach przez rzucenie okiem do garnka ze śniadania. Została nam ugotowana kaszka kukurydziana i czekała na swoje drugie wcielenie. Reinkarnacja kaszki przebiegła pomyślnie, a w nowym "ciele" czuła się chyba lepiej niż w wersji "dziewiczej". Żywot jej był jednak bardzo krótki. Zapachy dobiegające z piekarnika zaprosiły do kuchni wszystkich domowników i... cud, że udało nam się pstryknąć zdjęcia. W sekundę, na talerzyku zostały aż 3 batoniki, którym udało się nam przedłużyć lekko egzystencję. Z ogłoszonym wyrokiem śmierci poprzez zjedzenie, bez możliwości apelacji, miały więc swoje 5 minut w blasku fleszy.
Wychodzą przepyszne. Łączą w sobie delikatność, elementy chrupkości, owocową kwaskowatość i leciutko czekoladowy posmak wzbogacony nutką karmelu (karob i cukier trzcinowy = rewelacja).
To zdrowe batoniki, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie i jak widać, powstać mogą z niewykorzystanej kaszki zalegającej w garnku.
KAROB - Mączka Chleba Świętojańskiego /Produkt w 100% Bezglutenowy/:
"występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim. Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny - nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani substancji konserwujących. Nie znajdziecie w nim równieżżadnych alergenów, kofeiny ani teobrominy. Występujące w nim cukry są pochodzenia naturalnego, dzięki czemu ich przyswajanie jest łatwe i nie obciąża trzustki. Zawaty w KAROBIE magnez pomaga usunąć zmęczenie i wzmacnia układ nerwowy. Żelazo z karobu wspomaga układ odpornościowy. Fosfor wspomaga metabolizm i układ kostno - szkieletowy. KAROB, dodany do podgrzanego mleka, zapewni lepszy zastrzyk energii niż kolejna filiżanka kawy. KAROB słynie również ze swoich właściwości zagęszczających. Często spotykany jest w wielu produktach pod oznaczeniem E 410." (opis z: Skworcu)
Zalety spożywania Karobu:
- poprawia trawienie,
- obniża poziom złego cholesterolu
- ma właściwości antynowotworowe, przeciwbiegunkowe, antyalergiczne i anty astmatyczne
- działa wykrztuśne
- nie zawiera kofeiny (zalecany osobom z nadciśnieniem)
- zapobiega nowotworom płuc
- działa przeciwbólowo (zawartość kwasu galusowego)
- leczy polio u dzieci
- hamuje rozwój bakterii w organizmie, dzięki zawartości garbników
Dostępny do kupienia TUTAJ: kliknij .
EUFORIA - Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY: "to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść prosto z torebki. Chrupiące ziarna konopi, soczyście zielone pestki dyni oraz ziarna słonecznika nadają Euforii zarówno wyjątkowy smak i aromat, jak również dostarczają organizmowi wielką porcję zdrowia. Wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Konopie obfitują też w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2. Produkt ten został nagrodzony odznaczeniem "Doceń Polskie", a ponieważ jury przyznało mu maksymalną ilość punktów, otrzymał wyróżnienie TOP PRODUKT !" (Opis ze strony Ziarenkowo)
I nasza opinia:
No cóż... To prawdziwa EUFORIA dla zmysłów i dla ciała. Delikatna a zarazem chrupiąca mieszanka wzbogaci wszystko co tylko zechcecie. Tu nie ma ograniczeń - pasuje do wszystkiego!
Smakuje rewelacyjnie, pachnie tak kusząco i zachęca... wręcz uzależnia. Chrupiące elementy genialnie ze sobą współgrają - każdy osiąga inną chrupkość po potraktowaniu mieszanki piekarnikiem. Dynia nabiera nowego smaku, konopia strzela w ustach a słonecznik, jak zawsze jest idealny. Pysznie i zdrowo.
Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO .
MARMOLADA:
My postawiłyśmy na twardą marmoladę wieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię i wiśnie. Owocowa nuta została więc idealnie dopasowana. Dodała odrobinę kwaskowatego orzeźwienia.
Tyle zdrowia i smaku zamknięte w domowych batonikach. Tyle zdrowia i smaku zamknięte w naszych głowach. Tylko zdrowia i smaku zamknięte w naszych przepisać. I tym i tym chcemy się podzielić, więc:
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Pozostałe przepisy znajdziecie tutaj .
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/11/batoniki-kukurydziane-z-karobem.html