Wykonanie
Ostatnie wydarzenia w naszym życiu i nieobecność na naszych weekendowych zajęciach zakłóciły całkowicie nasz system i pogubiły nam się dni tygodnia. Zapomniałyśmy więc, że w niedzielę sklepy są otwarte krócej i gdy tuż przed 22:00 wpadła nam niepohamowana ochota na coś słodkiego (ale oczywiście nie na to co mamy w domu) nie miałyśmy wyjścia. Trzeba było podkasać rękawy i jak najszybciej wyczarować coś pysznego co uspokoi potrzeby słodyczożercy. Nie było więc czasu gdy głód słodkości wkręcał nam pokaźne wiertło w głowy. I tak, jak na pstryknięcie w palce powstały zdrowe, bezglutenowe, kukurydziano-karobowe batoniki, na które połakomili się też inni. I proszę, jak ratująca życie może być pozostawiona
kaszka ze śniadania.


SKŁADNIKI:-
Kaszka kukurydziana, 3 łyżki- Karob, 3 łyżki-
Jajko, jedno,-
mąka bezglutenowa. 2 łyżki,-
cukier trzcinowy, 2-3 łyżki- mieszanka "EUFORIA"-
marmolada twarda, wieloowocowa
ORZECH-
cukier wanilinowy /a najlepiej
cukier waniliowy, domowy-
mleko, szklanka-
cynamon-
masło, 2-3 łyżki,

WYKONANIE:1. Ugotować
kaszkę na
mleku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jej nie spalić. Dość długo, ponieważ
kaszka nasiąknie i szybciutko zmieni swoją gęstość.2. Dodajemy
cukier waniliowy/walinilnowy,
cynamon, odrobinkę
masła.3. Ucieramy
jajko z
cukrem trzcinowym,4. Masę jajeczną miksujemy z
kaszką, dosypujemy Karob, odrobinę
mąki bezglutenowej, resztkę
masła.5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA.6. Na posmarowanym
masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki.7. Na wierzchu dodajemy wzorki z
marmolady.8. Posypujemy EUFORIĄ.

PIECZENIE:1. 160 stopni 15 minut,2. Zmniejszamy do 140 stopni, pieczemy 10 minut./Termoobieg, góra - dół/

W zasadzie zamiar domowej produkcji batoników
śniadaniowych na kolację (taki paradoks) zrodził się w naszych głowach przez rzucenie
okiem do garnka ze śniadania. Została nam ugotowana
kaszka kukurydziana i czekała na swoje drugie wcielenie. Reinkarnacja
kaszki przebiegła pomyślnie, a w nowym "ciele" czuła się chyba lepiej niż w wersji "dziewiczej". Żywot jej był jednak bardzo krótki. Zapachy dobiegające z piekarnika zaprosiły do kuchni wszystkich domowników i... cud, że udało nam się pstryknąć zdjęcia. W sekundę, na talerzyku zostały aż 3 batoniki, którym udało się nam przedłużyć lekko egzystencję. Z ogłoszonym wyrokiem śmierci poprzez zjedzenie, bez możliwości apelacji, miały więc swoje 5 minut w blasku fleszy.

Wychodzą przepyszne. Łączą w sobie delikatność, elementy chrupkości,
owocową kwaskowatość i leciutko
czekoladowy posmak wzbogacony nutką karmelu (karob i
cukier trzcinowy = rewelacja).To zdrowe batoniki, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie i jak widać, powstać mogą z niewykorzystanej
kaszki zalegającej w garnku.

KAROB - Mączka
Chleba Świętojańskiego /Produkt w 100% Bezglutenowy/:"występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim. Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem
kakao i
czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny - nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani substancji konserwujących. Nie znajdziecie w nim równieżżadnych alergenów, kofeiny ani teobrominy. Występujące w nim
cukry są pochodzenia naturalnego, dzięki
czemu ich przyswajanie jest łatwe i nie obciąża trzustki. Zawaty w KAROBIE magnez pomaga usunąć zmęczenie i wzmacnia układ nerwowy. Żelazo z karobu wspomaga układ odpornościowy. Fosfor wspomaga metabolizm i układ kostno - szkieletowy. KAROB, dodany do podgrzanego
mleka, zapewni lepszy zastrzyk energii niż kolejna filiżanka
kawy. KAROB słynie również ze swoich właściwości zagęszczających. Często spotykany jest w wielu produktach pod oznaczeniem E 410." (opis z: Skworcu)Zalety spożywania Karobu:- poprawia trawienie,- obniża poziom złego cholesterolu- ma właściwości antynowotworowe, przeciwbiegunkowe, antyalergiczne i anty astmatyczne- działa wykrztuśne- nie zawiera kofeiny (zalecany osobom z nadciśnieniem)- zapobiega nowotworom płuc- działa przeciwbólowo (zawartość kwasu galusowego)- leczy polio u dzieci- hamuje rozwój bakterii w organizmie, dzięki zawartości garbnikówDostępny do kupienia TUTAJ: kliknij .

EUFORIA - Prażone ziarna:
słonecznik,
dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY: "to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść prosto z
torebki. Chrupiące ziarna konopi, soczyście zielone
pestki dyni oraz
ziarna słonecznika nadają Euforii zarówno wyjątkowy smak i aromat, jak również dostarczają organizmowi wielką porcję zdrowia. Wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Konopie obfitują też w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS.
Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki.
Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2. Produkt ten został nagrodzony odznaczeniem "Doceń Polskie", a ponieważ jury przyznało mu maksymalną ilość punktów, otrzymał wyróżnienie TOP PRODUKT !" (Opis ze strony Ziarenkowo)I nasza opinia:No cóż... To prawdziwa EUFORIA dla zmysłów i dla ciała. Delikatna a zarazem chrupiąca mieszanka wzbogaci wszystko co tylko zechcecie. Tu nie ma ograniczeń - pasuje do wszystkiego!Smakuje rewelacyjnie, pachnie tak kusząco i zachęca... wręcz uzależnia. Chrupiące elementy genialnie ze sobą współgrają - każdy osiąga inną chrupkość po potraktowaniu mieszanki piekarnikiem.
Dynia nabiera nowego smaku, konopia strzela w ustach a
słonecznik, jak zawsze jest idealny. Pysznie i zdrowo.Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO .
MARMOLADA:My postawiłyśmy na twardą
marmoladę wieloowocową firmy
Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy
jabłka,
śliwki, aronię i
wiśnie. Owocowa nuta została więc idealnie dopasowana. Dodała odrobinę kwaskowatego orzeźwienia.

Tyle zdrowia i smaku zamknięte w domowych batonikach. Tyle zdrowia i smaku zamknięte w naszych głowach. Tylko zdrowia i smaku zamknięte w naszych przepisać. I tym i tym chcemy się podzielić, więc:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)Pozostałe przepisy znajdziecie tutaj .
