Wykonanie
Każda zakręcona kobieta powinna
mieć w swoim kulinarnym repertuarze coś szybkiego, co zachwyci zarówno oko jak i podniebienie (nawet to najbardziej wybredne). Idealnym rozwiązaniem dla takich Pań domu jest rolada! Grunt, to dobrze połączyć smaki, a chyba wszyscy się zgodzą, że
szpinak i
łosoś to para idealna?!Podajemy dziś więc przepis na roladę, która będzie idealna dla bezglutenowców, oraz recepturę na to danie, które świetnie nada się dla fanów Dukana .Tym zrolowanym połączeniem obie podbiłyśmy
serca naszych ukochanych. Jedna z nas usłyszała nawet: "zakochałem się w Tobie na nowo", także musi w tej zielono-różowej pyszności być coś, co przez żołądek zaprowadzi prościutko do
serca.
PRZEPIS (Idealny na diecie Bezglutenowej):SKŁADNIKI:- 2 opakowania
szpinaku,-
łosoś wędzony - 1 opakowanie,- odrobina
masła (aczkolwiek spokojnie można pominąć),- 3
jajka,- 2
serki do smarowania - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta. Smak do wyboru - zarówno naturalny, jak i
czosnkowy,
ziołowy,
paprykowy,-
przyprawy wedle uznania,-
mozzarella (można pominąć),- główka
czosnku,WYKONANIE:Na rozgrzane na patelni
masło wrzucamy
szpinak, który w ten sposób (mieszając aby się nie przypalił) odparowujemy. Staramy się uzyskać jak najgęstszą konsystencję. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy do smaku (u nas
pieprz czarny i
vegeta).
Gdy zielona papka utraci odpowiednią ilość
wody studzimy ją, a następnie mieszamy z 3
żółtkami.Następnie ubijamy sztywną pianę z
białek i bardzo delikatnie łączymy ją z przygotowanym
szpinakiem.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy nasze dzieło i wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, góra-dół z termoobiegiem.
Szpinakowy biszkopt studzimy a następnie delikatnie ściągamy z papieru, aby łatwiej nam było później zawinąć. Smarujemy
serkiem (do którego możemy dodać to na co mamy ochotę -
czosnek,
papryka,
szczypiorek, posiekane
zioła,
przyprawy).Na serowej warstewce układamy
łososia, na którego możemy położyć pokrojoną
mozzarellę.Całość zawijamy dość "ciasno".Roladę owijamy w folię lub w papier i wkładamy do lodówki!Teraz już możemy kroić i rozkoszować się smakiem! :)
Przepis (dieta Dukana i osoby po prostu dbające o linię):Czyli wersja odchudonaSkładniki:- 2 opakowania
szpinaku mrożonego lub 1 opakowanie świeżego,-
łosoś wędzony - 1 opakowanie,- 3
jajka,- 2
serki do smarowania 0% naturalne - ważne aby konsystencja nie była ani za rzadka, ani za gęsta.- szczypta
czarnego pieprzu,- główka
czosnku,Wykonanie niczym nie różni się od wersji wyżej opisanej - jedyna różnica to fakt, że tu dusimy
szpinak na odrobinie
wody (najlepiej na teflonowej patelni - wtedy nie będzie się przypalał).Na Dukanie zarówno
czosnek jak i
pieprz czarny są dopuszczalne - także możemy
szpinak spokojnie doprawić. Jeśli chodzi o
serek 0% - w biedronce znajdziecie
serek TUTTI 0% lub PRESIDENT 0%, najlepszy był chyba jednak
SEREK HOMOGENIZOWANY 0% NATURALNY Z FIRMY
MAĆKOWY (Piątnica)./Całe wykonanie wyżej opisane/
i podkolorowana wersja z papryczką:
Powiemy Wam, że ta rolada ma jedną wadę - szybko się kończy! :)Powiedzcie co myślicie o tym daniu. Jadacie połączenie
szpinaku i łososia?Znacie jakieś smaczne przepisy z ta parą w roli głównej?Komentujcie kochani!Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub nas na facebooku by być na bieżąco! :)