ßßß Cookit - przepis na Lazania z wędzonym łososiem i szpinakiem

Lazania z wędzonym łososiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Przygotowałam dziś nową wersję lazanii, w której ło soś, jajko i szpinak są niczym trio, doskonale uzupełniające się wzajemnie:) Uwielbiam wszystkie te składniki, zapiekanka jest doskonała.
Składniki na 3-4 osoby :
5-8 arkuszy makaronu na lazanię
Masa szpinakowa :
450 g. mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Masa łososiowo-jajeczna :
200 g. wędzonego łososia
300 g. jogurtu greckiego
3 jajka
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo :
olej do posmarowania formy
150 g. tartej mozzarelli
Przygotowanie :
Na patelnię przekładam szpinak. Podgrzewam go na niewielkim ogniu, aż się rozmrozi i odparuje woda, po czym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Masę doprawiam solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażę (masa powinna być gęsta). Do miski wbijam jajka i dodaję do nich jogurt, ubijam razem trzepaczką, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Smaruję olejem f ormę do zapiekania, po czym wykładam pierwszą warstwę makaronu, a na nią połowę szpinaku. Szpinak przykrywam makaronem, na niego wylewam kilka łyżek masy jajecznej. Następnie wykładam połowę kawałków łososia, które smaruję kilkoma łyżkami masy z jajka i jogurtu. Znowu przykrywam makaronem, i powtarzam ostatnią czynność: masa jajeczna, druga połowa łososia, masa jajeczna. Przekładam makaronem, wylewam pozostałą masę jajeczną, wykładam drugą część szpinaku. Całość posypuję obficie startą mozzarellą. Piekę 40- 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przepis autorki.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/05/lazania-z-wedzonym-ososiem-i-szpinakiem.html