Wykonanie
Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na
stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.Składniki :opakowanie
mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków )
czosnek ok. 6 dużych ząbkówopakowanie
łososia wędzonego 150 g
serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy )4
jajka1 stołowa łyżka
masła1 stołowa łyżka
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Szpinak rozmrażam, po czym w rondlu z łyżką
masła i dwoma startymi ząbkami
czosnku gotuję go na wolnym ogniu aby go możliwie maksymalnie odparować, doprawiam
solą i
pieprzem następnie studzę go. Z
białek z 4
jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę
mąki pszennej i mieszam a
żółtka dodaję do ostudzonego
szpinaku i również mieszam.Przygotowany
szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając.Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu.Pozostałe 3-4 ząbki
czosnku ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam z
serkiem którym następnie smaruję ostygnięte ciasto
szpinakowe. Na
serek układam
łososia i zawijam w roladę.Zawiniętą roladę w folię aluminiową wkładam do lodówki.Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.