ßßß Cookit - przepis na Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

nazwa

Wykonanie

Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.
Składniki :
opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków )
czosnek ok. 6 dużych ząbków
opakowanie łososia wędzonego 150 g
serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy )
4 jajka
1 stołowa łyżka masła
1 stołowa łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Szpinak rozmrażam, po czym w rondlu z łyżką masła i dwoma startymi ząbkami czosnku gotuję go na wolnym ogniu aby go możliwie maksymalnie odparować, doprawiam solą i pieprzem następnie studzę go. Z białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam.
Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając.
Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.
Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu.
Pozostałe 3-4 ząbki czosnku ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam z serkiem którym następnie smaruję ostygnięte ciasto szpinakowe. Na serek układam łososia i zawijam w roladę.
Zawiniętą roladę w folię aluminiową wkładam do lodówki.
Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/06/rolada-szpinakowa-z-ososiem.html