Wykonanie
Jak uda mi się wyciągnąć przepis to oczywiście wpiszę wraz ze zdjęciami mojej :)Jest! Jest! Mam! :) Miałam już dawno temu, ale jakoś nie miałam czasu zabrać się za pisanie.. przepraszam, już to naprawiam...Przepis poniżej:składniki:450 g mrożonego rozdrobnionego
szpinaku300 g
wędzonego łososia w plastrach4
jajka2 opakowania
serka almette z
czosnkiem niedźwiedzim1 łyżeczka
masła4 ząbki
czosnkusól,
pieprzprzygotowanie:
Szpinak podsmażamy na patelni z
masłem,
czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz,
solą i
pieprzem. Na sitku odsączamy
szpinak z nadmiaru
wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Żółtka dodajemy do ostudzonego
szpinaku.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do
szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (około 34x23 cm) i pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni.Przestygnięty placek
szpinakowy smarujemy równomiernie
serkiem, na nim układamy plastry
łososia, tak aby przykryły całą powierzchnię
szpinakowego placka. Następnie zwijamy tak jak roladę i ściśle okręcamy folią do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.I zdjęcie mojej rolady po 3 h w lodówce: