Wykonanie
Kto zna połączenie
szpinaku i
łososia, temu nie muszę tłumaczyć, że jest to idealna kombinacja smaków. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie takiej przystawki nie należy do najłatwiejszych. Wbrew pozorom jej wykonanie nie jest trudne. Zatem namawiam do przygotowania rolady szpinakowej.900 g
szpinaku (u mnie mrożony brykiet)5
jajek1 łyżka
masła6 ząbków
czosnku3
serki Almette (po 150g każdy)450 g
wędzonego łososia w plastrach
sól,
pieprzsok z 1/2
cytrynyCiasto na roladę
szpinakową: na patelni należy rozgrzać
masło, wcisnąć 3 ząbki
czosnku, po czym dodać rozmrożony
szpinak. Całość solimy i
pieprzymy do smaku. Smażymy około 10min, odcedzamy i studzimy. Do zimnego
szpinaku dodajemy 5
żółtek, mieszamy. Z
białek ubijamy pianę, którą następnie delikatnie mieszamy ze
szpinakiem. Gotową
szpinakową masę wylewamy na dużą blachę z piekarnika, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w temp 170 stopni.Kremowe
serki Almette mieszamy w misce z dodatkiem 3 ząbków
czosnku przeciśniętych przez praskę. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z
polowy cytryny. Wszystkie składniki należy wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto
szpinakowe. Na masę z
serków kremowych wykładamy plastry
wędzonego łososia. Całość ściśle zawijamy jak roladę. Roladę owijamy mocno w folię spożywczą i schładzamy w lodowce kilka godzin. Smacznego :)