ßßß Cookit - przepis na Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Na pierwszym zdjęciu widać roladę zrobioną na blaszce o wym. 26X20cm. Natomiast na drugim zdjęciu rolada jest zrobiona na blaszce o wym. 29X24cm - także należy sobie wybrać wielkość blaszki jaka bardziej pasuje :)
450g szpinaku mrożonego ( może być również świeży),
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki masła,
2 jajka,
1/2 łyżki mąki pszennej,
150g serka śmietankowego kanapkowego ( typu almette lub po prostu almette),
200g wędzonego łososia,
1 łyżeczka chrzanu ( można pominąć),
sól.
Przygotowanie:
Szpinak podsmażyć na maśle z wycieśniętymi ząbkami czosnku i odrobiną soli.
Gdy szpinak jest już miękki, odłożyć na durszlak do ostygnięcia.
Zimny szpinak posiekać lub po prostu drobniej pokroić.
Do szpinaku dodać mąkę i żółtko. Wymieszać razem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Białka i szpinak delikatnie połączyć. Wyłożyć na blaszkę ( o wym. 26X20cm lub 29X24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 15min.
Po upieczeniu wyłożyć szpinak na deskę do krojenia i delikatnie zdjąć papier. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Serek kanapkowy wymieszać z chrzanem i posmarować nim szpinak.
Ostatnią warstwą jest łosoś, który należy pokroić w kostkę.
Zawinąć roladę i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/01/rolada-szpinakowa-z-wedzonym-ososiem.html