Wykonanie


Na pierwszym zdjęciu widać roladę zrobioną na blaszce o wym. 26X20cm. Natomiast na drugim zdjęciu rolada jest zrobiona na blaszce o wym. 29X24cm - także należy sobie wybrać wielkość blaszki jaka bardziej pasuje :)450g
szpinaku mrożonego ( może być również świeży),2 ząbki
czosnku,2 łyżeczki
masła,2
jajka,1/2 łyżki
mąki pszennej,150g
serka śmietankowego kanapkowego ( typu almette lub po prostu almette),200g
wędzonego łososia,1 łyżeczka
chrzanu ( można pominąć),
sól.Przygotowanie:
Szpinak podsmażyć na
maśle z wycieśniętymi ząbkami
czosnku i odrobiną
soli.

Gdy
szpinak jest już miękki, odłożyć na durszlak do ostygnięcia.

Zimny
szpinak posiekać lub po prostu drobniej pokroić.

Do
szpinaku dodać
mąkę i
żółtko. Wymieszać razem.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę.
Białka i
szpinak delikatnie połączyć. Wyłożyć na blaszkę ( o wym. 26X20cm lub 29X24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach C przez 15min.

Po upieczeniu wyłożyć
szpinak na deskę do krojenia i delikatnie zdjąć papier. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Serek kanapkowy wymieszać z
chrzanem i posmarować nim
szpinak.

Ostatnią warstwą jest
łosoś, który należy pokroić w kostkę.

Zawinąć roladę i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!!!